Apeluri de la încheietura mâinii

Trend Ceasurile cu funcţie de telefon existau de ceva vreme pe piaţă, însă lansarea unui model de către Apple va face această categorie mult mai populară.

Ceasurile nu mai sunt folosite de multă vreme doar pentru a arăta ora exactă. Cei care îşi achiziţionează un ceas în ziua de azi caută să aibă funcţii de monitorizare ritm cardiac, GPS, accelerometru, pedometru etc. Ceasul care înglobează toate aceste funcţii este şi cel mai vândut din lume. Este vorba de Apple Watch. Americanii au reuşit să depăşească la vânzări companii de tradiţie din industrie precum Rolex, Fossil, Omega sau Cartier. Apple a vândut, anul trecut, 11,6 milioane de ceasuri dintre care 5,2 milioane în trimestrul patru, conform datelor firmei de cercetare de piaţă  Strategy Analytics. Locul doi este deţinut de Samsung, dar la mare distanţă cu 2,4 milioane de unităţi pe întreg anul 2016. 

Cel mai nou ceas Apple, Watch Series 3, a fost lansat luna trecută, iar noutatea este funcţia de telefon. Dacă Apple Watch Series 2 a câştigat publicul cu funcţia de GPS încorporat şi prin rezistenţa la apă, noul ceas integrează un senzor de monitorizare a inimii mult îmbunătăţit, funcţie de telefon şi altimetru. Apple Watch Series 3 are cel mai performant senzor care citeşte pulsul. Acesta permite purtătorului să afle dacă suferă de boli de inimă precum aritmie (o bătăie neregulată a inimii). Aceasta este o funcţie mai mult decât utilă în zilele noastre având în vedere că în România, 60% dintre decese sunt cauzate de boli cardiovasculare, iar la nivel mondial, statisticile preconizează că până în anul 2030, 23,6 milioane de oameni vor muri din cauza afecţiunilor cardiovasculare. Noile ceasuri Apple se pot conecta la reţelele de telefonie mobilă, fără a avea nevoie de un SIM, folosind acelaşi număr de telefon precum iPhone. Asistenta personală Siri poate vorbi acum şi pe ceas, iar altimetrul măsoară diferențele de nivel. Preţul ridicat, de peste 1.700 lei, varianta fără funcţie de telefon, este singurul dezavantaj.

Pe piaţă există însă ceasuri cu funcţie de telefon la preţuri accesibile. Unul dintre acestea este WB Digital GigaTech 88, care are un design similar cu modelele Apple. Ceasul se transformă într-un mini-telefon atunci când este introdusă o cartelă micro SIM. Acesta funcţionează în toate reţelele de telefonie mobilă de la noi, mai puţin Digi Mobil. Ceasul are cameră de 2 megapixeli, pedometru și funcţie de monitorizarea somnului. Un exemplar costă 500 de lei. Un alt ceas care permite efectuarea de apeluri direct de la încheietura mâinii este MyKronoz ZeRound.

Acesta notifică utilizatorii de apeluri primite, SMS-uri, email-uri, distanţă parcursă şi calorii arse. Ceasul este compatibil, atât cu telefoanele Android, cât şi cu iPhone şi este rezistent la apă şi praf. Acesta se comercializează la un preţ de 450 lei. La achiziţionarea unor ceasuri inteligente trebuie ţinut cont de autonomia bateriei, astfel încât să nu fie nevoie să îl încărci mai des decât telefonul, să aibă spaţiu de stocare generos şi să fie realizat din materiale de calitate.

Apple Watch Series 3
Ecran: 1,3 inch, OLED
Capacitate stocare: 8 GB
Autonomie: 18 ore 
Altele: Rezistent la apă 50 m, monitorizare Ritm Cardiac + GPS, altimetru

MyKronoz ZeRound
Ecran: TFT 240×204 pixeli
Temperatura de operare: -10°C to +60°C
Autonomie: 3 zile 
Altele: Rezistă la stropi, Bluetooth 4.0

WB Digital GigaTech 88
Ecran: 1,54 inch, LCD
Procesor: 1.2 GHz
Memorie RAM: 128 MB 
Altele: Monitorizarea somnului, Puls, Bluetooth 3.0