Deși scopul principal pentru care sunt utilizate este răcirea încăperilor pe timp de vară, în ultima vreme aparatele de aer condiționat au început să fie folosite și pentru încălzire, în timpul sezonului rece.
„Cumpărătorii au realizat că sistemele moderne de aer condiționat reprezintă o modalitate eficientă de încălzire din punct de vedere energetic, asigurându-le totodată confortul dorit în spațiile interioare. În plus, investiția în astfel de unități cu nivel maxim al eficienței energetice sezoniere se amortizează rapid prin costurile reduse de funcționare”, a declarat Alina Turcitu, Marketing Coordinator Daikin Airconditioning Central Europe – România.
Mai exact, eficiența sezonieră reprezintă modalitatea de măsurare a eficienției energetice reale a sistemelor de răcire și încălzire, pe parcursul întregului an. Astfel, valoarea ratei eficienţei energetice sezoniere (SEER) în modul răcire şi valoarea coeficientului sezonier de performanţă (SCOP) în modul încălzire reflectă consumul real de energie al unui sistem. Aceste două valori măsoară consumul anual de energie și eficiența în timpul unei utilizări zilnice, normale. Întrucât, pe termen lung, sunt luate în considerare fluctuațiile de temperatură și perioadele în modul stand-by, rezultatele eficienței sezoniere sunt clare și de încredere.
Unitățile Daikin Bluevolution se încadrează în clasa energetică A+++ atât pentru răcire, cât și pentru încălzire, atingând un nivel superior al eficienței sezoniere. Agentul frigorific R-32, compresoarele optimizate și tehnologiile avansate de economisire a energiei integrate în modelele Ururu Sarara, Emura și FTXM-M asigură confortul perfect atât pe timpul verii, cât și în anotimpul rece.
De asemenea, aparatele de aer condiționat de tip Inverter dispun de o tehnologie de ultimă generație, care asigură un nivel ridicat al eficienței sezoniere și oferă numeroase avantaje față de metodele clasice de încălzire. Acest model de compresor își reglează în mod continuu capacitatea de răcire și încălzire optimă, îmbunătățind nivelul confortului. În plus, un inverter monitorizează și reglează temperatura mediului ambiant oricând e nevoie și astfel, consumul de energie scade cu 30% în comparație cu un sistem dotat cu un compresor tradițional ON/OFF.