Ce s-ar întâmpla dacă un mare cutremur va zdruncina România? Distribuitorii vor opri imediat gazele și energia

Sursă: Dreamstime

Dezastrul din Turcia i-a determinat pe majoritatea românilor să se întrebe „Ce s-ar întâmpla dacă un mare cutremur va străbate România?”, din păcate, într-un asemenea scenariu, rețelele de gaze ar putea produce explozii și incendii.

În cazul unui mare cutremur, rețelele de gaze ar produce explozii și incendii

Dezastrul din Turcia i-a determinat pe majoritatea românilor să se întrebe „Ce s-ar întâmpla dacă un mare cutremur va străbate România?”. La această întrebare a răspuns, miercuri, Asociația Energia Inteligentă, care a atras atrage atenția asupra faptului că rețelele mari de gaz străbat localitățile din România, iar țevile se pot fisura în cazul unui cutremur. Soluția ar fi ca toate rețelele de gaze să fie dotate cu echipamente inteligente care să oprească instant gazul în caz de seism.

„Aceste echipamente fie sunt racordate la aplicația care există în România, care sesizează un anumit cutremur, la un anumit moment dat, și de o anumită intensitate. Normativele în vigoare nu prevăd să existe astfel de echipamente”, a explicat, miercuri, Dumitru Chisăliță de la Asociația Energia Inteligentă.

Reprezentanții Transgaz, operatorul sistemului național de transport gaze, au precizat că în timpul cutremurelor se activează planul pentru situații de urgență, în plus, distribuitorii pot opri gazul sau energia de la distanță mare.

„Suntem pregătiți în momentul când se întâmplă un dezastru din cele amintite, imediat se activează celula de comandă. Fiecare din tot ce înseamnă salariat Transgaz, cu atribuții pe acest domeniu, știu fiecare ce au de făcut în fiecare moment”, a spus Ion Sterian de la Transgaz.

„Prima etapă este să izoleze zonele care sunt afectate de seism, prin întreruperea de la fața locului sau de la distanță a alimentării cu energie electrică și gaz, urmată ulterior de o prioritizare a zonelor afectate în funcție de obiectivele din zonă, de genul spitale, azile de bătrâni și așa mai departe, și în acea ordine de prioritate se trece la repararea și remedierea rețelelor afectate”, a adăugat Petre Stoian, director adjunct al companiei de distruție gaze și electricitate Delgaz Grid.

Totuși, chiar dacă ar fi oprită la timp alimentarea cu gaze, riscul nu este complet eliminat pentru că țevile rămân pline. Din fericire, salvatorii folosesc detectoare de gaze atunci când ajung la clădirile afectate de cutremure. În plus, dacă există un sistem cu electrovalvă care oprește alimentarea cu gaze la anumite clădiri, salvatorii pot interveni rapid.

Distribuitorii de gaze și energie nu pot primi alerte în caz de cutremur

În ciuda acestui caz, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) trimite alerte în caz de cutremur doar pompierilor, Guvernului României și câtorva ministere, nu și distribuitorilor de gaze și energie.

„Deocamdată nu prea există, se știe că există acest sistem de alarmare, cred că ar putea fi util, părerea mea, apar efectele secundare, incendii, explozii de gaze și așa mai departe, și ele produc pagube mari și pierderi de vieți omenești, și atunci ar fi important dacă ar putea, dacă înainte de a veni unda seismică să blocheze”, a zis Mircea Radulian de la INFP.

„Dacă nu există o persoană autorizată din partea unei companii de gaz care să facă acest lucru, în anumite condiții și pompierii pot acționa pentru oprirea alimentării cu energie electrică sau cu gaz, în funcție de situație”, a precizat Daniel Vasile, purtător de cuvânt al ISU București, relatează PRO TV.