Ce este depresia și cum ne afectează

Depresia acaparează din ce în ce mai mult atât tinerii cât și persoanele cu o vârstă mai înaintată. Fie o situație marcantă, o despărțire, sau alte neajunsuri, sunt pași mici spre a cădea într-o depresie adâncă.

Deși la prima vedere pare o afecțiune care nu necesită un control sau o supraveghere, de cele mai multe ori depresia poate lăsa urme grave.

Depresia nu este doar o stare de tristețe trecătoare, sau o stare de deznădejde, ea este o boală care poate afecta pe oricine și oricând. Aceasta necesită tratament sub formă de ședințe de psihoterapie cu un specialist, și dacă este nevoie, se pot prescrie și medicamente pentru a reduce simptomele și pentru a îmbunătății calitatea vieții.

Totuși, totul pornește din interiorul nostru și din motivația pe care o avem în a face ceva. Este important de știut faptul că pe lângă starea de oboseală și tristețe, depresia are și efecte asupra organismului.

Ce este depresia?

Depresia este de fapt o afecțiune medicală, o stare mentală de tristețe persistentă care poate afecta gândirea, comportamentul, emoțiile și starea de bine a unei persoane.

Indivizii care suferă de depresie trăiesc emoții de tristețe, anxietate, lipsă de speranță, îngrijorare, neajutorare, vinovăție, iritabilitate sau agitație. 

Aceștia își pierd interesul pentru activitățile care, în trecut erau plăcute și întâmpină probleme de concentrare a atenției sau de luare a deciziilor. De asemenea, apetitul este și el afectat. Depresia poate scădea pofta de mâncare sau poate duce la poftă de mâncare excesivă.  

Persoanele depresive au probleme legate de somn, fie dorm prea mult sau suferă de insomnie și de asemenea au o stare de oboseală continuă, sunt lipsite de energie sau foarte agitate și pot avea acuze somatice. 

Depresia nu trebuie asemănată cu tristețea, deși acestea par similare. Față de sentimentele de tristețe care se diminuează în timp, depresia se pote întinde pe luni sau ani de zile. 

Un alt lucru important de știut este faptul că odată ce intensitatea simptomelor trece de o anumită limită, persoanele se pot gândi la sinucidere. Dacă anumite simptome se întind pe o perioadă mai lungă de două săptămâni și împiedică persoana să își desfășoare normal activităților zilnice, înseamnă că depresia are o intensitate clinică.

5% din populația României suferă de depresie

Deși pare greu de crezut, 900.000 de români, adică 5% din întreaga populație suferă de depresie, iar la nivel mondial au fost înregistrate aproximativ 300 de milioane de cazuri, relevă un studiu al unei clinici private.

Cei mai afectați de depresie sunt tinerii, deoarece, în prezent, factorii declanșatori sunt mai mulți și mai variați. Factorii care stau la baza declanșării depresiei la tineri sunt divorțurile, plecarea părinților la muncă în străinătate sau anumite cerințe ale societății de consum, precum telefoanele, mașinile, hainele, etc.

Un alt rol important în starea de bine a tinerilor îl are stilul de viață. Dacă în urmă cu mai mulți ani tinerii aveau mai multe activități fizice, în prezent, odată cu evoluția tehnologiei, stilul de viață a devenit unul sedentar. Tinerii nu mai sunt interesați în a descoperi ceva nou, deoarece totul este mult mai aproape de ei, la o distanță de un click.

Cauzele depresiei

Cauzele concrete ale depresiei sunt destul de greu de determinat, deoarece aceasta depinde de mai mulți factori, de la factori ereditari până la stimuli care depind de situația socială a unei persoane.

Totuși, în debutul depresiei există anumiți factori importanți care trebuie luați în considerare.

Factorii genetici 

Este posibil ca depresia să apară la mai mulți membri ale aceleiași familii. Odată ce un frate, părinte sau o rudă apropiată suferă de această boală, sunt șanse ca la un momentdat, pe parcursul vieții să sufere și alt membru.

Personalitatea

Personalitatea joacă un rol esențial în ceea ce privește starea mentală a unei persoane. Indivizii care au o stimă de sine mai scazută sau care au o atitudine generală pesimistă, sunt mai vulnerabili în fața depresiei față de alții.

Mediul 

Deși nu pare un factor atât de relevant, mediul în care o persoană își desfășoară activitatea de zi cu zi îi poate controla în mare măsură starea de spirit. Expunerea continuă la violență, abuz sau stres poate face ca persoanele care sunt deja predispuse la depresie să fie mult mai vulnerabile la această afecțiune.

Cum tratăm depresia?

În ceea ce privește tratamentul depresiei, acesta diferă de la un individ la altul și depinde de gradul de avansare al bolii. Depresia se poate trata și vindeca, dar pentru acest lucru este nevoie de o participare activă la procesul de vindecare și necesită încredere atât în tratament, cât și în psihoterapeut.

Majoritatea persoanelor consideră că schimbarea radicală a stilului de viață prin diverse activități, fie ele sportive, sau concedii prelungite le pot scăpa de depresie, însă acest lucru doar controlează afecțiunea pentru un timp relativ scurt.

Tratarea depresiei se poate realiza prin intervenții psihoterapeutice sau psihiatrice, iar acest lucru depinde de gradul de depresie la care individul se află.

Înainte de stabilirea unui tratament specific, un individ trebuie analizat de un psiholog clinician sau un psihiatru printr-o evaluare diagnostică, printr-un interviu clinic sau prin aplicarea unor instrumente de diagnosticare. 

Este necesar să acordăm o importanță sporită stărilor pe care le avem, indiferent de gravitatea acestora. Chiar dacă depresia nu pare o boală atât de gravă, aceasta este resimțită atât de cei din jurul nostru cât și de noi, prin degradare treptată a unei persoane din jurul nostru.