CE cere reţelelor de socializare să protejeze mai bine viaţa privată a minorilor

Reţelele de socializare online pot face mai mult pentru a proteja viaţa privată a minorilor, relevă o analiză a Comisiei Europene, prezentată vineri în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles.

Conform unei noi serii de teste efectuate la solicitarea Executivului european, doar două site-uri de socializare (Habbo Hotel şi Xbox Live) din cele nouă analizate au setări standard care nu permit accesarea profilurilor minorilor decât de persoanele din lista lor de contacte autorizate, se arată într-un comunicat.

Totuşi, relevă testele Comisiei, cea mai mare parte a site-urilor oferă tinerilor informaţii privind siguranţa adaptate vârstei, recomandări şi/sau materiale educative destinate în mod specific minorilor şi răspund la solicitările de asistenţă.

Două site-uri (Dailymotion şi Windows Live) se asigură că minorii nu pot fi contactaţi în mod automat decât de prieteni prin intermediul mesajelor publice sau private. Pe toate site-urile testate minorii pot primi cereri de prietenie de la oricine. Pe şase dintre site-urile testate, profilurile minorilor pot fi accesate direct de prieteni ai prietenilor. Toate site-urile testate pun la dispoziţie o versiune prescurtată şi mai uşor de înţeles pentru copii a condiţiilor de utilizare sau a codului de conduită.

“Tinerii se bucură de reţelele de socializare online, care le aduc mari beneficii, însă ei nu sunt mereu suficient de conştienţi de existenţa anumitor riscuri, cum ar fi solicitările de la adulţi în scopuri sexuale”, a declarat Neelie Kroes, vicepreşedinte al Comisiei Europene responsabil cu Agenda digitală.

“Site-urile de socializare trebuie să-şi ia în serios responsabilitatea pe care o au faţă de tineri. Intenţionez ca, pe parcursul acestui an, să abordez aceste aspecte printr-o strategie globală menită să facă internetul mai sigur pentru copii, sub forma unei combinaţii de măsuri de protecţie şi de responsabilizare”, a mai afirmat Neelie Kroes, citată într-un comunicat.

Site-urile analizate sunt platforma de blogging Skyrock, platforma de jocuri Xbox Live, site-urile de fotografii şi filmuleţe YouTube, Dailymotion şi Flickr, site-urile Habbo Hotel şi Stardoll care permit crearea de lumi virtuale, platforma Windows Live, care are unele funcţionalităţi de socializare, şi platforma Yahoo! Pulse, care permite crearea de profiluri personale în acelaşi timp cu posibilitatea încălcării de postări, fotografii şi actualizări ale profilului. Testele au fost efectuate în perioada martie-iunie 2011.
Sursa: Agerpres