Cât de eficiente sunt vaccinurile anti-covid împotriva noilor tulpini? Răzvan Cherecheș a publicat datele

Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș a prezentat un grafic întocmit de specialiști care demonstrează că vaccinurile protejează anti-covid oferă o protecție împotriva noilor tulpini ale virusului SARS-CoV-2.

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș anunță că studiile au demonstrat că vaccinurile protejează împotriva noilor tulpini ale virusului SARS-CoV-2.

Acesta a prezentat un grafic realiazt de Organizația Mondială a Sănătății, care arată că vaccinurile protejează împotriva mutațiilor descoperite în Marea Britanie, Africa de Sud, Brazilia și India.

Totodată, acesta a explicat și noile denumiri ale tulpinilor, pentru ca românii să poată înțelege mai ușor.

„Vești bune – vaccinurile ne protejează în continuare de tulpinile noi. Organizația Mondială a Sănătății a introdus un sistem nou de denumire a tulpinilor, utilizând alfabetul grec. Alpha – tulpina din Marea Britanie, Beta – tulpina din Africa de Sud, Gama – tulpina din Brazilia, Delta – tulpina din India”, a explicat Răzvan Cherecheș pe pagina sa de facebook.

Cât de eficient este vaccinul Pifzer

De menționat este faptul că, Institutul Pasteur din Franța a realiazt un studiu recent prin care a demonstrat că vaccinul Pfizer este mai puțin eficient, dar pare să ofere în continuare o protecție împotriva tulpinii indiene a coronavirusului, cea care se transmite mult mai ușor decât restul.

„În ciuda eficacității ușor diminuate, vaccinul Pfizer protejează probabil împotriva variantei indiene, conform rezultatelor testelor de laborator”, a declarat Olivier Schwartz, directorul institutului și co-autor al studiului care a fost publicat pe site-ul web BioRxiv.

Studiul a inclus în eșantion 28 de lucrători din domeniul sănătății din orașul Orleans. Șaisprezece dintre aceștia au primit două doze de vaccin Pfizer, în timp ce 12 au primit o doză de vaccin AstraZeneca, scrie japantimes.co.jp.

Astfel, în cazul persoanelor care au primit două doze de Pfizer s-a putut constata o reducere de trei ori a anticorpilor lor împotriva variantei indiene, B.1.617, însă aceștia au fost încă protejați.

„Situația a fost diferită cu vaccinul AstraZeneca, care a indus niveluri deosebit de scăzute de anticorpi care neutralizează” varianta indiană, arată studiul.

De cealaltă parte, pacienții care au fost infectați cu COVID-19 în ultimul an și persoanele vaccinate cu două doze de Pfizer au reținut suficienți anticorpi pentru a fi protejați împotriva variantei indiene, dar de trei până la șase ori mai puțini anticorpi decât împotriva variantei Regatului Unit, a spus Schwartz.

În același timp, studiul arată că „această variantă a dobândit rezistență parțială la anticorpi”, a spus Schwartz.