Care este dorința Germaniei, odată cu preluarea președinției UE

Germania urmează să preia în a doua jumătate a acestui an, preşedinţia rotativă a UE. Țara europeană are planuri mari și își doreşte mai multă reciprocitate în relaţiile cu China.

Dorința Germaniei se află într-un proiect de document care ar putea constitui o cerere mai fermă pentru ”reciprocitate” – văzută drept un cod de acces pentru firmele europene – şi un nou accent pe ”valori”, relatează Reuters, citată de agerpres.

Totodată, nemții și-au stabilit deja planurile de politici pentru preşedinţie într-un proiect revăzut de Reuters luni, care înlocuieşte un proiect elaborat în martie.

Printre elementele noi, în documentul de 24 de pagini se menţionează: ”Vrem să dezvoltăm cooperarea cu China şi să acţionăm pentru mai multă reciprocitate în toate domeniile politice”.

De ce China?

Referirea la reciprocitate survine după plângerile din partea unor companii germane care nu au acelaşi acces la pieţele din China, aşa cum au companiile chineze în Germania.

”Politica chineză faţă de toate instituţiile UE şi statele membre ar trebui să fie unită şi echilibrată şi să fie orientată pe termen lung spre interese şi valori comune ale UE”, se arată în documentul citat.

Cuvântul ”valori” a fost omis în proiectul anterior şi includerea acestuia acum ar putea sugera un accent mai mare pe probleme precum democraţia, drepturile omului şi autonomia Hong Kong-ului.

Germania a anunţat la începutul acestei luni că un summit prevăzut în septembrie la Leipzig între China şi UE a fost amânat din cauza coronavirusului.

”SUA sunt cel mai apropiat partener al nostru de politică externă şi securitate în afara UE”, se arată, de asemenea, în documentul citat, o abordare care de cele mai multe ori ar fi privită ca fiind inofensivă, dar ar putea avea un sens mai larg într-o perioadă în care Washingtonul a anunţat că intenţionează să-şi retragă trupele din Germania.