Care a fost motivul rebeliunii Wagner! Ce l-a înfuriat, de fapt, pe Prigojin

SURSA FOTO: Facebook, Fabricat în Rusia

Între șeful Wagner, Evgheni Prigojin, și conducerea armatei ruse, mai exact cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu, există un conflict mai vechi. Cu câteva zile înainte de revoltă șeful Wagner a primit o veste care l-a înfuriat, ceea ce a aprins fitilul revoltei și a determinat marșul trupelor sale spre Moscova.

Motivele rebeliunii Wagner

Concret, ministerul rus al Apărării a amenințat că va întrerupe finanțarea organizației de mercenari Wagner a lui Evgheni Prigojin dacă acesta refuză să semneze un contract cu armata, a declarat joi un deputat rus de rang înalt.

Andrei Kartapolov, președintele Comisiei de Apărare a Dumei de Stat din Rusia, a declarat că Grupul Wagner a fost singura formațiune militară care a refuzat să semneze un contract cu Ministerul Apărării.

Lui Evgheni Prigojin „i s-a spus că, în acest caz, Wagner nu va participa la ‘operațiunea militară specială'”, a declarat Kartapolov reporterilor. „Asta a însemnat că nu există finanțare și sprijin material pentru Prigojin”, a adăugat el, potrivit Moscow Times.

Refuzul lui Prigojin de a se conforma unui ordin al Ministerului Apărării, care cerea ca toate „detașamentele de voluntari” să semneze contracte cu armata până la 1 iulie, a marcat o escaladare dramatică a conflictului său mai vechi cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu, pe care l-a acuzat de gestionarea defectuoasă a invaziei.

„Totul s-a rezumat la asta: în primul rând au fost banii; în al doilea rând, niște ambiții stupide și exorbitante; și în al treilea rând, o stare de spirit agitată. Toate acestea combinate au evoluat într-o tentativă de înaltă trădare și de înșelare a camarazilor săi de arme”, a adăugat Kartapolov.

Rivalitatea lui Prigojin cu Șoigu a apărut în timpul luptei pentru orașul Bahmut din estul Ucrainei, cea mai lungă și sângeroasă bătălie din război până când a fost capturat de forțele rusești în luna mai.

O revoltă eșuată pentru Prigojin

Totul a explodat însă în weekend, când Prigojin a lansat o revoltă armată în urma căreia mercenarii săi au capturat un centru de comandă militar din Rostov pe Don și au mărșăluit spre nord, spre Moscova.

Duminică, liderul Wagner a afirmat că revolta sa a avut ca scop salvarea grupării sale de mercenari aflate în dificultate și aducerea în fața justiției a conducerii militare a Rusiei, care a făcut „greșeli uriașe” în timpul războiului din Ucraina.

„Ne-am dus să ne demonstrăm protestul și nu să răsturnăm puterea din țară”, a declarat el.

Putin, care l-a susținut public pe Șoigu și a încercat să-l discrediteze pe Prigojin după revolta sa eșuată, recunoscând săptămâna aceasta că Wagner a fost „finanțat în totalitate” de statul rus.

Kremlinul a declarat joi că nu știe unde se află Prigojin, după ce președintele belarus Alexander Lukașenko a confirmat sosirea acestuia la Minsk, unde șeful mercenarilor a acceptat să trăiască în exil în schimbul impunității penale.