Alertă chiar la granița României! Stare de urgență în Ungaria. S-a ordonat zonă de protecţie

Sursa: Dreamstime

Este alertă maximă chiar la granița cu România. Un virus periculos a fost identificat în Ungaria. Autoritățile au luat imediat măsuri și a instituit o zonă de protecție de trei kilometri în jurul zonei unde s-a descoperit agentul infecțios.

Pericol uriaș la granița cu România. Un focar de gripă aviară a fost identificat la o fermă de gâşte din judeţul Bekes din sud-estul Ungariei, la frontiera cu România. Anunțul a fost făcut de Autoritatea Sanitară Veterinară din Ungaria (NEBIH).

Autoritatea din Ungaria a precizat că a instituit o zonă de protecţie de trei kilometri în jurul fermei aflate chiar în apropierea graniței cu România precum şi o zonă de monitorizare pe o rază de 10 kilometri din jurul fermei unde a fost identificat virusul.

Autoritatea Sanitară Veterinară din Ungaria a adăugat că toate cele 3.080 de gâşte de la ferma respectivă au fost sacrificate pentru a împiedica răspândirea virusului, transmite MTI.

Focare de gripă aviară la două ferme din Ungaria

La începutul acestei luni, Autoritatea Sanitară Veterinară din Ungaria a descoperit focare de gripă aviară H5N1 la două ferme din judeţul Bacs-Kiskun, din sudul Ungariei.

Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte şi la păsările de apă sălbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI) în funcţie de caracteristica moleculară a virusului şi de capacitatea acestuia de a provoca boli şi mortalitate la pui.

În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa. Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.

Caz rar de transmitere a acestei boli la om

La începutul lunii octombrie, în Spania s-a înregistrat un caz rar de transmitere a acestei boli la om. Persoana infectată a fost plasată în izolare la domiciliu, fiind asimptomatică. A fost vorba de un lucrător de la o fermă de păsări din Spania, care a contractat gripa aviară la sfârşitul lui septembrie, într-un caz rar de transmitere la om.

Europa s-a confruntat anul acesta cu cea mai gravă criză de gripă aviară înregistrată vreodată, cu aproape 50 de milioane de păsări sacrificate. Extinderea gripei aviare înalt patogenă este un motiv de îngrijorare pentru guverne şi industria avicolă, din cauza numărului ridicat de păsări sacrificate, a posibilităţii restricţionării comerţului şi a riscului transmiterii la om.

Un număr fără precedent de focare a fost raportat vara aceasta la păsările de curte şi sălbatice, provocând mortalitate masivă în rândul coloniilor de reproducere a păsărilor de pe coasta de nord a Atlantic, conform unui studiu realizat de EFSA, Centrul european de prevenire şi control al bolilor şi un laborator de referinţă din UE.