ITU: Jumătate din populaţia lumii va fi online la finele lui 2016, ţările sărace sunt în urmă

Aproape jumătate din populaţia lumii va utiliza Internetul până la finalul acestui an, pe măsură ce reţelele mobile se extind iar preţurile scad, dar cu toate acestea numărul utilizatorilor de Internet va rămâne concentrat în ţările dezvoltate, a anunţat marţi Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor (ITU) , o agenţie specializată a ONU, potrivit Reuters.

Potrivit unui raport al ITU, în cele mai dezvoltate state ale lumii aproximativ 80% din populaţie utilizează Internetul, comparativ cu aproape 40% în ţările în curs de dezvoltare şi mai puţin de 15% în cele mai slab dezvoltate ţări din lume. De exemplu, în mai multe state sărace din Africa doar o persoană din zece utilizează Internetul. Populaţia offline este compusă din femei în vârstă, mai puţin educate şi care trăiesc în zonele rurale, susţine ITU.

La nivel global, 47% din populaţia lumii este online, în continuare sub ţinta fixată de ONU la 60% pentru anul 2020. În prezent, aproximativ 3,9 miliarde de persoane, mai mult de jumătate din populaţia lumii nu utilizează Internetul. ITU estimează că până la finele anului 3,5 miliarde de oameni vor avea acces la Internet.

"În 2016, oamenii nu mai intră pe Internet ei sunt deja online. Extinderea reţelelor 3G şi 4G la nivel global a adus Internetul la tot mai multe persoane", susţine raportul ITU.

Companiile de telecomunicaţii şi Internet se extind pe măsură ce smartphone-urile ieftine încurajează consumatorii să navigheze pe Internet, ceea ce duce la creşterea cererii pentru servicii de date. Cu toate acestea, cele mai slab dezvoltate ţări din lume sunt în continuare în urmă. "Gradul de penetrare a Internetului în cele mai slab dezvoltate ţări din lume a ajuns la nivelul înregistrat de ţările dezvoltate în 1998, ceea ce sugerează că cele mai slab dezvoltate ţări din lume sunt în urmă cu 20 de ani faţă de ţările dezvoltate", se arată în raportul ITU, care acuză costul serviciilor precum şi costul extinderii infrastructurii în zonele rurale sau izolate.

ITU este organism specializat al ONU, cu sediul la Geneva, în cadrul căreia guvernele şi sectorul privat realizează coordonarea la nivel global a serviciilor de reţele de telecomunicaţii. Uniunea este împărţită în trei sectoare: Standardizarea în Telecomunicaţii (ITU-T), Radiocomunicaţii (ITU-R) şi Dezvoltarea Telecomunicaţiilor (ITU-D).
 
România este membru al ITU din anul 1866 şi în prezent membru al Consiliului pentru al patrulea mandat consecutiv, făcând parte din regiunea Central – Estică a Europei, regiune cu un total de 20 membri, reprezentată în Consiliu prin cinci membri, în acest mandat, respectiv Rusia, Bulgaria, Ucraina şi Cehia alături de România.