Bank Austria a obţinut, în acest sens, aprobarea autorităţilor de reglementare, se arată într-un comunicat al grupului bancar austriac. 

Reorganizarea va permite simplificarea structurii şi va întări activităţile de guvernare, sub directa supervizare a directorului general Gianni Franco Papa. 

Divizia din Europa Centrală şi de Est este un activ de bază al grupului UniCredit şi este aşteptat să rămână un motor de bază al creşterii, profitând de expunerea sa la cele mai dinamice pieţe europene. Echipa care va gestiona activitatea diviziei CEE va continua să fie condusă de Carlo Vivaldi. 

În august, Bank Austria a anunţat că primit o injecţie în numerar în valoare de un miliard de euro de la banca mamă UniCredit SpA, pentru a-şi majora capitalul, în condiţiile în care operaţiunile sale din Europa Centrală şi de Est (CEE) sunt transferate la UniCredit. 

Astfel, Bank Austria confirmă informaţiile din presă conform cărora acţionarii său au aprobat mutarea la Milano a operaţiunilor UniCredit din Europa Centrală şi de Est, pe care le gestiona. 

"Finalizarea separării afacerilor din CEE ale Bank Austria şi transferul lor către UniCredit sunt supuse spre aprobare autorităţilor de reglementare şi ne aşteptăm să fie executate simultan, intrând în vigoare la 1 octombrie", se arată în comunicatul Bank Austria. 

Obiectivul UniCredit este de a transfera oficial anul acesta operaţiunile sale din Europa Centrală şi de Est, în prezent gestionate de Bank Austria, la sediul său central din Milano, dar banca a dat asigurări că majoritatea celor 500 de locuri de muncă de la Viena legate de afacerile CEE vor fi menţinute. 

Totuşi, transferul va afecta nivelul capitalului Bank Austria, iar surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că autorităţile europene de reglementare ar putea impune cerinţe mai dure de capital pentru Bank Austria, în schimbul aprobării transferului activelor din CEE la Milano. 

Recent, UniCredit a decis să închidă o treime dintre sucursalele Bank Austria, de la 200 până la 120 de unităţi în 2018, pentru a reduce costurile cu 300 de milioane de euro. 

În iunie, UniCredit, cea mai mare bancă italiană în funcţie de active, l-a desemnat pe francezul Jean-Pierre Mustier pentru postul de CEO, o decizie care potrivit analiştilor ar putea să conducă la o majorare de capital de mai multe miliarde de euro precum şi la vânzarea de active. 

Întrebat dacă UniCredit ar putea să iasă de pe unele dintre pieţele unde operează, în condiţiile în care în prezent activează în 17 ţări, Mustier a răspuns: "amprenta grupului ar putea fi revizuită dar nu avem de gând să schimbăm identitatea europeană a unui grup prezent cu bănci individuale pe mai multe pieţe, dar capabil să pună la dispoziţia clienţilor săi o reţea internaţională". 

Jean-Pierre Mustier a mai anunţat că va prezenta un nou plan de afaceri în cursul trimestrului patru şi că nu va fi o chestiune doar de cifre şi obiective pentru că trebuie schimbat modelul de business. Împreună cu noul plan de afaceri ar urma să fie lansată şi o operaţiune de majorare de capital. Întrebat dacă UniCredit trebuie să ceară noi fonduri de la acţionari, Mustier a spus doar că banca pregăteşte un set de acţiuni destinat întăririi capitalului. 

UniCredit este prezentă în 17 ţări din lume cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. În România, UniCredit Bank Austria, divizie a grupului bancar italian UniCredit, şi-a majorat participaţia pe care o deţine la UniCredit Ţiriac Bank, de la 50,5% până la 95,6% din acţiuni, prin preluarea pachetului de 45% deţinut de omul de afaceri Ion Ţiriac. 

AGERPRES