Fondul britanic de investiţii Bancroft a achiziţionat, zilele trecute, jumătate din acţiunile companiei de transport rutier Dumagas, deţinută de familia Dugăeşescu, printr-o tranzacţie care depăşeşte zece milioane de euro.

Negocierile cu Bancroft Private Equity au început în septembrie 2009, iar termenii tranzacţiei (care a vizat 50% din acţiuni, plus încă una) au fost conveniţi destul de rapid. „N-am pornit cu ideea de a investi într-o companie din domeniul transportului în România. Dar Dumagas este o societate cu foarte mult potenţial, ocazia s-a ivit şi am acţionat“, spune, pentru Capital, Valeri Petrov, partener al Bancroft Private Equity. La rândul lor, reprezentanţii Dumagas Transport spun că oferta primită de la britanici a fost suficient de tentantă, potrivit lui Petrov, valoarea tranzacţiei fiind mai mare de zece milioane de euro. „Au fost mai multe fonduri interesate de preluarea unui pachet de acţiuni la Dumagas, iar decizia am luat-o când ne-am înţeles la bani, dar a contat foarte mult şi calitatea umană. Până acum, ­ne-am dezvoltat cu resurse proprii, dar venise timpul de a atrage un investitor puternic“, spune Mihai Dugăeşescu, unul din acţionarii companiei Dumagas.

În 2010, creştere de 45%

Transportatorul craiovean a avut o evo­luţie bună pe plan local, fiind lider de piaţă pe anumite segmente, precum transportul de lichide alimentare. Criza nu avea însă cum să nu-şi facă simţite efectele, astfel că a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de aproximativ 30 de milioane de euro, în scădere cu 25% faţă de 2008. „În momentul tranzacţiei, înregistram însă o creştere de 45% faţă de 2009, respectiv 15% faţă de 2008“, subliniază Mihai Dugăeşescu.

Compania deţine o flotă formată din peste 400 de camioane, are un depozit în Craiova, unul în Bucureşti, iar lunar efectuează peste 7.000 de comenzi de transport. Investiţiile realizate până acum se ridică la 20 de milioane de euro, iar numărul angajaţilor depăşeşte 500. „Mihai Dugăeşescu rămâne în funcţia de CEO al companiei, deoarece managementul este foarte bun şi va rămâne neschimbat“, anunţă Petrov.

Potrivit acestuia, o mare parte din banii aferenţi tranzacţiei urmează să fie investiţi în companie. De altfel, investiţiile prevăzute pentru anul acesta se ridică la suma de zece milioane de euro. „Dorim să ne extindem spaţiul logistic în câteva zone din ţară, precum partea de est, slab acoperită de noi“, spune Dugăeşescu. „Tranzacţia a fost un pas bun. Practic, acum avem şanse să devenim lider regional“, adaugă acesta. Ținta ar trebui atinsă în următorii ani, întrucât Valeri Petrov vede exitul din compania familiei Dugăeşescu nu mai târziu de 2016. 

Noi ţinte la orizont pentru fondul de investiţii Bancroft

Potrivit lui Mihai Dugăeşescu, înţele­gerea cu Bancroft se limitează doar la activitatea companiei Dumagas, restul companiilor care fac parte din grupul de firme aflat în proprietatea familiei craiovene păstrându-şi actualul acţionariat. Valeri Petrov declară că fondul britanic consideră România drept „o piaţă-cheie“, motiv pentru care se au în vedere şi alte investiţii locale. „Credem că este mult loc pentru investiţii şi cred că Dumagas nu va fi ultima investiţie aici“, spune acesta, menţionând că deja s-a intrat în primele faze ale negocierii unor noi potenţiale achiziţii. „Ne uităm către sectoarele de food&beverages, retail şi manufactură“, menţionează acesta.

În anii ’90, Bancroft a deţinut acţiuni  la operatorul de telefonie mobilă Mobifon (fost Connex, actual Vodafone).

10 mil. euro este suma care ar urma să fie investită anul acesta în Dumagas. Circa 75% din activitatea firmei este reprezentată de transportul internaţional

Milionarii din Craiova

221-54661-13_dumagas_29.jpgBusiness Maria şi Mihai Dugăeşescu conduc două dintre cele mai importante companii din judeţul Dolj: Dumagas Transport şi Dumatrucks. În portofoliul de firme al familiei mai intră şi compania de îmbuteliere şi distribuţie GPL – Dumagas LPL, o firmă de brokeraj – Asirex, respectiv o şcoală de şoferi – Profinstruct. În 2008, societăţile celor doi soţi au înregistrat o cifră de afaceri cumulată de 92,46 milioane de euro şi un profit de 4,45 milioane de euro.

Avere Potrivit Top 300 Capital, în 2008, averea familiei Dugăeşescu era estimată la 49-51 milioane de euro.