Agenția Națională de Administrare Fiscală va acorda în acest an angajaților un număr suplimentar de zece zile de concediu. Aceste zile libere se adaugă concediului de odihnă. Decizia apare într-un ordin semnat de Mirela Călugăreanu, șefa instituției.

Potrivit jurnaliștilor de la Libertatea, documentului este datat 7 aprilie. Decizia prevede că personalul „beneficiază de 10 (zece) zile de concediu suplimentare, în fiecare an calendaristic în care se acordă sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă în cuantum de 15% din salariul de bază”.

De acest uriaș beneficiu vor avea parte un număr de aproximativ 23.000 de salariați pe care îi are ANAF în România.

Trebuie subliniat că, în mod, normal, un angajat are 21 de zile de concediu de odihnă anual. Cei care au mai mulți ani de vechime în câmpul muncii beneficiază de un număr de zile libere puțin mai mare.

Mirela Călugăreanu nu a răspuns solicitării de a preciza de ce sunt acordate aceste zile suplimentare, susține sursa citată.

De ce se acordă zilele libere

Pe de altă parte, sindicaliștii din domeniu susțin că este însă o obligație legală acordarea celor 10 zile suplimentare pentru toți angajații care lucrează în condiții periculoase.

„Se acordă pentru că sunt condiții deosebite de muncă, conform DSP. Toate instituțiile au treaba asta, la ANAF s-a constatat mai târziu. La Curtea de Conturi, de exemplu, sunt 35 de zile de concediu de odihnă anual. Nu este ceva nou la ANAF”, a declarat, Vasile Marica, liderul Alianței Naționale a Sindicatelor Bugetarilor „Sed Lex”.

Ordinul dat de Fisc vine în contextul în care Guvernul a criticat la începutul acestui an acordarea multor sporuri în sistemul bugetar, inclusiv cel de condiții vătămătoare. O nouă lege a salarizării care să reglementeze sporurile este așteptată în toamna acestui an. Vasile Marica este de părere că noua lege nu va avea șanse de reușită

„E ușor să scrii pe Facebook, dar când trebuie să te apuci de treabă, trebuie să îți asumi”, a spus el. Acesta a adus ca argument faptul că există doar 120.000 de funcționari publici în România, dar că partidele au adus în total 12.000 de consilieri la stat.