SWIFT a anunţat recent că ponderea în totalul tranzacţiilor internaţionale a monedei chineze a ajuns la 8,7% în octombrie faţă de 1,9%, cât înregistra în prima luna a anului trecut. În aceeaşi perioadă, euro a scăzut de la 7,9% la 6,6%.
„Evoluţia din ultimii ani a yuanului se corelează cu importanţa economică a Chinei pe plan mondial,” afirmă reprezentanţii departamentului de analiză al Admiral Markets în România.

China încearcă de mult timp să sporească importanţa yuanului, realizând o serie de parteneriate locale dar şi cu Rusia, inclusiv prin crearea unui fond monetar asiatic şi acumularea unor rezerve mari de aur cu rolul de a garanta valoarea monedei, susțin cei de la Admiral Markets.

Totuși, ”fără o economie puternică, toate aceste măsuri ar fi forme fără fond. Cel mai puternic motor al internaţionalizării yuanului rămâne expansiunea economică a Chinei”, apreciază reprezentanţii Admiral Markets.

La scară mondială, dolarul american rămâne însă lider incontestabil după numărul de tranzacţii. Conform SWIFT, 81,1% din totalul  tranzacţiilor internaţionale se realizează în continuare în dolari americani.

Primele patru ţări care desfăşoară schimburi comerciale în yuan sunt Hong Kong, Singapore, Germania şi Australia. Faptul că ponderea cea mai mare a ţărilor cu tranzacţii comerciale în yuan sunt din Asia arată că deocamdă nu se pune problema unor mişcări importante în pieţele valutare internaţionale.

„Practic, creşterea Chinei influenţează monetar deocamdată doar partenerii săi direcţi. Totuşi, pe măsură ce Asia va creşte ca nivel economic şi ca importanţă, ne putem aştepta ca în 10-20 de ani, yuanul să devină moneda numărul unu la nivel mondial. Deocamdată, tendinţa este clar în favoarea Chinei, a cărei monedă se apreciază încet dar sigur în faţa dolarului american”, consideră analiştii Admiral Markets.

În prezent, China este o piaţă financiară închisă din punctul de vedere al accesului publicului larg la tranzacţionare. Cu timpul, inevitabil se va deschide, însă până atunci, speculatorii din pieţele valutare folosesc dolarul australian ca principal proxi, datorită simbiozei economice dintre cele două ţări, Australia fiind furnizorul numarul unu de materie primă al Chinei.