"Tabletele au schimbat dramatic mediul pentru PC-uri, nu întratât încât să “canibalizeze" vânzarea de PC-uri, mai mult prin provocarea utilizatorilor de PC să treacă la utilizarea tabletelor, în loc să-şi înlocuiască vechile PC-uri", a declarat Mikako Kitagawa, analist principal Gartner. "Întrucât ne putem imagina o lume în care utilizatorii individuali ar avea atât un PC cat și o tabletă ca dispozitive personale, ne aşteptăm ca cele mai multe persoane să-şi deplaseze activitatea de consum către o tabletă utilizată personal, păstrând un PC comun pentru realizarea de sarcini creative și administrative. Vor fi şi unele persoane care le păstrează pe ambele, dar credem că vor fi o excepție și nu o regulă. De aceea, mergem pe ipoteza în care cumpărătorii, în loc să schimbe PC-urile secundare ale familiei, vor aştepta să se demodeze și îşi reorientează consumul spre tablete."

"Această transformare a fost declanșată de distribuţia masivă de tablete low-cost în 2012, și va continua până cand bază actuala de PC-uri se reduce ceea ce va propulsa tabletele ca dispozitiv de consum primar", a spus Kitagawa. "Printre veştile pozitive pentru vendori, PC-urile cu şanse mai mari sunt cele cu configuraţii mai bogate, ceea ce înseamnă că ar trebui să vedem o creștere a prețurilor medii de vânzare PC (ASP – average selling prices) în condiţiile în care utilizatorii înlocuiesc mașinile utilizate pentru aplicații mai solicitante, mai curând decât pentru simplu consum."

Windows 8 nu a avut un impact semnificativ
În perioada sezonului de vacanţă, consumatorii nu au mai avut în vedere PC-urile ca un posibil cadou. Cu o varietate de echipamente şi servicii în plină dezvoltare, consumatorii îşi îndreaptă atenţia spre altceva. Analiştii spun că au prezentat interes notebook-urile cu preţ foarte mic, ca parte a mega ofertei de vacanţă, dar acest lucru a contat prea puțin în impulsionarea vânzărilor de PC-uri în această perioadă.

Lansarea Microsoft Windows 8 nu a avut un impact semnificativ asupra livrărilor de PC-uri în acest al patrulea trimestru. Analiştii spun că unii furnizori de PC-uri au oferit motive destul de fragile în oferta lor cu Windows 8 şi a lipsit declanşarea unui entuziasm. Produse noi se lanseaza pe piață, iar acest lucru ar putea aduce puţină agitaţie în cadrul bazei existente.

HP şi-a recâștigat poziția de top în livrările de PC-uri la nivel mondial în al patrulea trimestru al 2012 (conform tabelului 1 din fişierul ataşat), cu toate acestea livrarile companiei nu au crescut comparativ cu anul anterior. Analiştii spun că HP cel mai probabil a atins un anumit nivel al marjei pentru a câștiga cota de piață. HP a înregistrat succes în gestionarea de oferte mari de retail prilejuite de lansarea Microsoft Windows 8 și în vânzările de vacanță pentru regiunile menţionate.