După luni de tergiversări, Statele Unite au anunţat, luni, sancţiuni împotriva Turciei din cauza achiziţiei sistemului de apărare aeriană rusesc S-400. Washingtonul interzice de acum atribuirea oricărui nou permis de export de arme către agenţia guvernamentală turcă însărcinată cu achiziţionarea de armament, SSB, şi interzice conducătorilor săi intrarea pe teritoriul american, a anunţat şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, după cum transmite Le Temps.

„Măsurile luate astăzi semnalează clar că Statele Unite (…) nu vor tolera tranzacţii semnificative cu sectoarele ruseşti de apărare şi informaţii”, a precizat secretarul de stat într-un comunicat.

Washingtonul a invocat o lege din 2017 menită „să-i contreze pe adversarii Americii prin intermediul sancţiunilor” (Caatsa), care prevede sancţiuni automate de îndată ce o ţară încheie o „tranzacţie semnificativă” cu sectorul de armament rusesc.

O lege aprobată de Congres

Ameninţarea cu sancţiuni americane plana asupra Turciei de când a preluat livrarea acestor rachete anul trecut, dar preşedintele Donald Trump, care are relaţii bune personale cu Recep Tayyip Erdogan, s-a abţinut până acum să le declanşeze.

Or, Congresul a aprobat vineri cu o largă majoritate legea de finanţare a Pentagonului care conţine o măsură ce dă executivului 30 de zile să sancţioneze Ankara pentru cele 400 de S-400, rachete incompatibile cu sistemele NATO, alianţă a cărei membră este Turcia.

„Statele Unite au anunţat clar Turcia, la cele mai înalte niveluri şi de repetate ori, ca achiziţionarea sistemelor S-400 va reprezenta un pericol pentru securitatea tehnologiilor americane şi personalului militar american şi că va aduce fonduri importante sectorului rus al apărării, dându-i acces la forţele armate şi la industria de apărare a Turciei”, a subliniat Mike Pompeo.

„Turcia a decis cu toate acestea să facă achiziţia sistemelor S-400 şi să le testeze, deşi există alternative compatibile cu sistemele NATO pentru a răspunde nevoilor sale de apărare”.

Sancţiuni criticate de Moscova şi Ankara

Ca reacţie la livrarea primei baterii vara trecută, Statele Unite au suspendat participarea Turciei la programul de fabricare a avionului de luptă american de ultimă generaţie F-35, estimând că S-400 i-ar putea penetra secretele tehnologice.

Washingtonul a lăsat totuşi uşa deschisă dialogului cu Turcia. „Regretăm mult că acest lucru a fost necesar şi sperăm că Turcia va coopera cu noi pentru a rezolva problema S-400„, a arătat presei secretarul de stat adjunct însărcinat cu securitatea internaţională şi proliferarea, Christopher Ford.

Turcia şi Rusia au denunţat aceste sancţiuni. „Invităm Statele Unite să revadă această decizie nedreaptă privind sancţiuni (…) şi ne declarăm din nou gata să rezolvăm problema pe calea dialogului şi diplomaţiei, conform spiritului alianţei”, a declarat Ministerul turc al Afacerilor Externe.

„Este o nouă manifestare a unei atitudini arogante faţă de dreptul internaţional, o manifestare a unor măsuri coercitive unilaterale şi ilegitime pe care Statele Unite o utilizează de mulţi ani, de decenii, atât la dreapta cât şi la stânga”, a declarat ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat, de vineri, că sancţiuni americane contra ţării sale ar fi „o lipsă de respect din partea Statelor Unite faţă de aliatul său foarte important din cadrul NATO”.