Conform unui comunicat de presă remis, miercuri, AGERPRES, Claudiu Vrînceanu şi Magzum Maratovich Mirzagaliev, adjunct al ministrului Energiei din Republica Kazahstan, copreşedinţii Comisiei Interguvernamentale româno-kazahă de colaborare comercial-economică şi tehnico-ştiinţifică, au adoptat, la Astana, prin protocolul semnat în cadrul celei de-a XII-a sesiuni a Comisiei Interguvernamentale, direcţiile de continuare a colaborării bilaterale, ca urmare a analizării stadiului cooperării comercial economică dintre România şi Republica Kazahstan, precum şi al nivelului realizării recomandărilor convenite la ultima sesiune a Comisiei. 

'Dimensiunea economică a parteneriatului româno-kazah are importanţă strategică pentru România. Republica Kazahstan este primul partener comercial al României din Asia Centrală şi ne dorim să fie în topul partenerilor comerciali ai noştri. Există şanse reale de intensificare a schimburilor comerciale bilaterale, calitatea produselor şi serviciilor româneşti fiind recunoscută pe piaţa unică europeană şi sunt convins că se pot regăsi într-un număr şi mai mare pe piaţa kazahă', a declarat demnitarul român. 

Pe agenda lucrărilor Comisiei Interguvernamentale, desfăşurată în perioada 11 – 12 octombrie, s-au regăsit aspecte referitoare la cooperarea bilaterală în domenii precum transporturi, agricultură, zootehnie şi siguranţa alimentelor, educaţie-cercetare ştiinţifică, bancar, protecţia mediului. 

Secretarul de stat şi-a exprimat dorinţa ca Republica Kazahstan să vadă în România un furnizor de tehnologie, capabil să realizeze parteneriate în acest domeniu. 

'România deţine multe centre de educaţie superioară inovatoare care pot aduce în Kazahstan tehnologii noi, în special în domeniul petrol şi gaze, unde Universitatea Ploieşti poate fi angajată într-o cooperare de înalt nivel tehnic. Prezenţa companiilor româneşti din sectorul IT&C pe piaţa kazahă ar permite dezvoltarea de noi oportunităţi de cooperare şi aplicare a noilor tehnologii de software în domeniul educaţiei, medicinii, vămii, managementului resurselor umane, petrol şi gaze naturale şi altele de interes social şi economic', a precizat Vrînceanu. 

Conform comunicatului, în domeniul energiei, se doreşte ca relaţia dintre România şi Republica Kazahstan să intre într-o perspectivă dinamică, în acord cu interesul mutual al ambelor ţări de a consolida cooperarea în acest sector, partea română exprimându-şi aprecierea pentru participarea Republicii Kazahstan la dialogul internaţional asupra tematicii securităţii energetice şi a proiectelor de diversificare a alimentării cu energie a Europei, subliniind poziţia strategică a Kazahstan, precum şi potenţialul acesteia de a deveni un furnizor important de gaze naturale pentru Coridorul Sudic. 

În domeniul industriei, a fost subliniată importanţa intensificării cooperării bilaterale convenindu-se, printre altele, asupra analizării posibilităţilor de cooperare în domeniul echipamentelor petroliere pentru explorarea petrolului şi gazelor naturale şi pentru alte servicii specifice sectorului, diversificării schimburilor comerciale cu produse din sectoarele: construcţii de maşini, chimie-petrochimie, uşoară-textile-confecţii de îmbrăcăminte-încălţăminte, electronică-electrotehnică, materiale de construcţii, stimulării şi încurajării investiţiilor reciproce în tehnologii inovatoare în cadrul industriei prelucrătoare. 

În sectorul IMM-urilor, s-a convenit să aibă loc un schimb reciproc de informaţii, experienţă şi bune practici în ceea ce priveşte dezvoltarea antreprenoriatului, proiectelor economice investiţionale, sprijinirii internaţionalizării întreprinderilor din cele două ţări pe alte pieţe, precum şi pentru promovarea şi monitorizarea inovării în întreprinderile mici şi mijlocii. 

'Totodată, partenerii de dialog au exprimat interesul pentru continuarea cooperării dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Kazahstan în domeniul turismului şi au convenit, printre altele, facilitarea accesului şi schimbului de informaţii cu privire la legislaţia internaţională în turism, precum şi a schimbului de date statistice şi organizarea de evenimente şi târguri de turism, identificarea modalităţilor eficiente de cooperare în vederea creşterii competitivităţii şi dezvoltării activităţii de turism, organizarea unor sesiuni de pregătire specializată a personalului în domeniul turismului (training, cursuri de operare şi programare, vizite de lucru, workshop-uri), dar şi necesitatea corelării domeniului turismului cu educaţia şi cultura în vederea derulării unor programe de internship şi schimb de experienţă pentru studenţi, valorificării turismului rural şi gastronomic, organizării unor evenimente culturale de mare amploare', menţionează sursa citată. 

Secretarul de stat Vrînceanu a afirmat dorinţa Guvernului român de a sprijini organizarea Expoziţiei Internaţionale Expo 2017 – în Astana. 

La finalul lucrărilor celei de-a XII-a sesiuni a Comisiei Interguvernamentale româno-kazahă de colaborare comercial – economică şi tehnico – ştiinţifică a fost semnat protocolul Comisiei în care sunt prevăzute acţiunile viitoare de extindere şi intensificare a cooperării bilaterale în fiecare domeniu analizat. Totodată, s-a stabilit că a XIII-a sesiune a Comisiei mixte între Guvernul României şi Guvernul Republicii Kazahstan pentru colaborarea comercial – economică şi tehnico – ştiinţifică va avea loc în România, urmând ca data desfăşurării să fie convenită de cele două părţi pe cale diplomatică. 

Kazahstanul este primul partener comercial al României din Asia Centrală, iar România reprezintă al patrulea importator pentru Kazahstan. În primul semestru al anului 2016, volumul total al schimburilor comerciale a fost de 381,724 milioane dolari, din care exportul a fost de 27,865 milioane dolari şi importul de 353,858 milioane dolari. Agerpres