Pentru a afla cum este posibil ca un investitor să înregistreze profit pe timp de criză, i-am invitat la un interviu pe Cristian Păuna, Managing partener și pe Claudiu Costin, Marketing partener al companiei ICAM, așa cum aflăm de pe site-ul icam.one.

Este ICAM un serviciu profitabil pe timp de criză?

Costin Claudiu: Este! Suntem pe plus în toate conturile partenerilor noștri, iar în conturile mari de capital avem un profit de peste 5% făcut pe perioada crizei Corona. În total am înregistrat în conturile profesionale o profitabilitate de 72% în ultimele douăsprezece luni, adică 6% pe lună. Frumos, nu?

Cum v-ați cunoscut? Cum ați ajuns să faceți ICAM?

Cristian Păuna: Ne-am cunoscut în urmă cu 42 de ani, în clasa întâi a unei școli generale din cartierul Drumul Taberei din București. Acolo ne-am înghiontit ceva vreme în aceeași bancă fără să știm că cele petrecute împreună în copilărie ne vor lega atât de mult. Am mers pe drumuri diferite, iar după zeci de ani, experiența fiecăruia o completează pe a celuilalt. ICAM s-a născut firesc. Inteligența mea artificială s-a potrivit perfect cu inteligența emoțională a lui Claudiu.

Cristian Păuna-Managing Partener

Ce este ICAM?

Cristian Păuna: Inițialele ICAM provin de la Investment Capital Account Management. Este un serviciu investițional bazat pe inteligență artificială, pe care orice investitor îl poate achiziționa pentru a genera profit în propriul său cont de capital. Eu sunt autorul unui sistem informatic foarte complex, care realizează investiții automate pe piața de capital. Acest soft, denumit theServer, stă la baza serviciului ICAM.

Ce înțelegeți prin sistem informatic foarte complex?

Cristian Păuna: theServer este un sistem format din 50 de programe care includ un număr de peste 2400 de algoritmi de inteligență artificială ce caută în timp real oportunități pe 17 piețe de capital. Sistemul execută în medie 6,6 milioane de operații pe secundă, este gestionat de patru servere, realizează câteva mii de tranzacții pe an, funcționează de peste zece ani și este profitabil în toată această perioadă.

Cum funcționează acești algoritmi?

Cristian Păuna: Variația prețului în timp este un fenomen care poate fi modelat matematic. Eu sunt de asemenea autorul unor modele de data-mining în timp real care identifică oportunități pe piață. Acestea sunt bazate în special pe ciclicalitatea și periodicitatea variațiilor de preț, pe analiza probabilității de creștere a prețurilor și pe identificarea precisă a intervalelor de risc minim sau maxim. Metodele pe care le folosim sunt algoritmi proprii, bazați pe acțiunea în timp real a prețului, dezvoltați și testați de-a lungul unei perioade de peste două zeci de ani și care se dovedesc fiabili și profitabili.

Cum faceți profit în criză?

Cristian Păuna: Serviciul ICAM nu presupune achiziționarea unor acțiuni și păstrarea lor îndelungată. Pentru a realiza profit, serviciul ICAM execută câteva mii de mici investiții în fiecare an. Acestea sunt realizate ca și contracte pe diferențe, prin intermediul unor brokeri autorizați, particularitate care ne permite folosirea unor metode speciale de hedging și de gestionare automată a riscului. În medie doar 15% din tranzacții sunt închise negativ, restul de 85% fiind profitabile, tocmai datorită metodelor speciale de data-mining folosite pentru intrarea și ieșirea de pe piață. Acest raport ne permite ca o poziție negativă să fie închisă doar după ce altele pozitive au recuperat deja acea pierdere. Astfel balanța de capital nu scade. Fiind angrenați într-o activitate investițională, nu suntem presați în niciun fel de timp, având la dispoziție suficiente metode de optimizare a rezultatelor.

Costin Claudiu-Marketing Partener

Unde este capitalul? Cum funcționează investiția?

Costin Claudiu: Aici vine partea interesantă. Banii investitorului rămân în permanență în contul său de capital, deschis la unul din brokerii autorizați cu care serviciul ICAM este conectat. Odată semnat contractul de servicii ICAM, semnalele de tranzacționare sunt trimise de către softul theServer direct la broker. Acesta le transformă în ordine de bursă și le execută în mai puțin de o secundă. Profitul generat este acumulat integral în contul partenerului ICAM.

Cât este riscul investitorului?

Costin Claudiu: Investitorul hotărăște riscul care este acceptabil pentru el, acesta fiind de 10%, 20%, sau 30% din capital. Pe lângă acest descoperit de capital agreat, mai există un procent căruia noi îi spunem descoperit pasiv de capital, de 10% sau 20%. Este o rezervă folosită doar în cazuri excepționale, cum a fost criza generată de Coronavirus. Cu cât riscul alocat este mai mare, cu atât profitul obținut este mai mare.

Cât costă serviciul ICAM?

Costin Claudiu: Serviciul ICAM nu costă nimic. Noi încasam de la investitor 50% din profitul pe care tot noi îl realizăm în contul lui. Dacă nu înregistrăm profit într-o anumită perioadă, practic nu facturăm nimic, iar investitorul nu are nimic de plătit. În ultimii 8 ani au fost în total doar 7 sau 8 luni în care nu am generat profit.

Sunteți mai profitabili decât fondurile de investiții?

Costin Claudiu: Cu peste 72% profit brut înregistrat în ultimile 365 de zile, adică cu o medie de 6% pe lună, nici nu cred că putem face vreo comparație cu vreun fond de investiție din lume. În plus, cu ICAM banii sunt în contul tău, nu în contul vreunei alte companii. Activitatea noastră este transparentă. Lista de tranzacții din ultimii ani este disponibilă pe site, pentru oricine dorește să o analizeze.

Aduce ICAM și alte avantaje față de fondurile clasice de investiții?

Costin Claudiu: Spre deosebire de orice fond de investiții financiare, partenerii ICAM nu au banii blocați pe o perioadă determinată de un an, se bucură de profitul realizat instantaneu și nu suferă nicio penalizare în cazul în care vor să retragă sume din profit, sau din capital, în timpul investiției. În plus, investitorul poate să rezilieze contractul unilateral, în orice moment al derulării acestuia, fără nicio penalitate. Știu sigur, sigur, că astăzi nu există un fond de investiții în lume care să ofere nivelul de profit pe care îl realizăm noi. Mai mult, serviciul ICAM poate fi testat de către orice investitor oricât timp dorește, înainte de realizarea unui plan serios de investiții.

Cine sunt partenerii ICAM?

Claudiu Costin: Partenerii ICAM sunt investitori, persoane fizice sau companii care dispun de minimum 100.000 euro plus riscul alocat și care doresc să facă profit, păstrând totodată capitalul în formă lichidă în propriul lor cont de investiție. Avem o abordare personalizată pentru fiecare dintre investitori, iar contractul ICAM este strict confidențial, atât în ceea ce privește numele partenerilor nostri cât și cu privire la sumele investite de către aceștia.

Cum vă găsesc investitorii?

Costin Claudiu: Mai degrabă noi îi găsim pe ei. Cumva serviciul ICAM este, la prima vedere, „prea bun ca să fie adevărat” și suntem întâmpinați inițial cu multă suspiciune. Însă odată ce investitorul înțelege că banii sunt la el în cont, că el deține controlul asupra depunerii și retragerii banilor din cont, fără nicio restricție de timp și fără nicio taxă din partea ICAM, situația se dezvoltă frumos pentru ambii parteneri. Descrierea detaliată a serviciului ICAM, performanța obținută și bineînteles datele noastre de contact, le puteti găsi la adresa icam.one.