Originare din Germania, sudul Tirolului sau Alsacia, târgurile de Crăciun au acaparat întreaga Europă, mai nou, și România. Străduțe întregi sau piețe unde se sărbătorește Crăciunul – timp de patru săptămâni – îmbie cu diferite exponate și evenimente, care atrag mai mult de un milion de vizitatori într-o capitală europeană și zeci de mii într-un oraș mare din România.
În Europa, cele mai frumoase târguri de Crăciun au fost declarate cele de la Köln, Viena, Bruges, Strasbourg și Praga, pe meleagurile mioritice cele mai spectaculoase fiind cele de la Sibiu, Timișoara, Cluj-Napoca, Suceava și Brașov. Însă din urmă vine Bucureștiul, cel mai nou târg deschis în inima Capitalei găsindu-și deja amatorii. Peste 3.000 de becuri colorate, aproximativ un kilometru de ghirlande luminoase, 65 de căsuțe de lemn, 10 tone de cetină și un brad înalt de 17 metri, ornat cu peste 2.500 de beculețe, amplasat în centru. Așa se prezintă Târgul de Crăciun al Bucureștiului, organizat de Primăria Capitalei, prin CreArT – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie.  „Fiind în centrul Capitalei, ne ajută să atragem cât mai mulți vizitatori, chiar dacă nu întotdeauna sunt și clienți finali. Vin mulți străini care cumpără produse tradiționale. Cam 20% dintre clienții mei au fost străini“, spune Viorica L., unul dintre comercianții de la București, menționând că participarea la astfel de târguri îi crește vânzările care, în luna decembrie, se ridică la câteva mii de euro.

Lecția sibiană
Poate cel mai frumos târg de Crăciun din România este la Sibiu. Lecția europeană învățată de acest oraș de-a lungul anului 2007, când a fost desemnat Capitală Europeană Culturală, se remarcă și în 2012. De șase ani, sărbătorile de iarnă în Sibiu au alt farmec. Târgul amenajat în Piața Mare este un proiect cultural inițiat de Fundația Au-Ro Austria Pro Romania și Biroul Atașatului Social al Ambasadei Austriei, în parteneriat cu municipalitatea sibiană. Anul acesta, se desfășoară pe 5.000 de metri pătrați și adună expozanți din peste 20 de județe. Turiștii vor putea alege dintre miile de produse expuse, precum lumânări sculptate manual, globuri din FiMo (lut polimeric), accesorii și obiecte decorative din fier forjat, blănuri și accesorii din blană, ceaiuri în cutii-cadou și jucării din materiale ecologice. „Tocmai pentru a veni în întâmpinarea celor care își caută cadoul potrivit, dar nu au la dispoziție foarte mult timp pentru a umbla în magazine“, după cum spune Andrei Drăgan Răduleț, organizatorul târgului.
Încă trei săptămâni de cumpărături
Ajuns la a șasea ediție, târgul de Crăciun din Timișoara a fost mutat din centrul orașului pe o stradă pietonală. Municipalitatea a mizat pe un concept similar celui de la Praga, mai mult, şi căsuțele ce decorează zona dedicată expozanților imitând modelul cehesc. Odată cu deschiderea târgului de Crăciun, primăria a iluminat și statuia lupoaicei, unul dintre simbolurile orașului.
Obiceiurile și tradițiile din Moldova pot fi mai bine cunoscute publicului larg la târgul de sărbători de anul acesta, prezentat sub denumirea de „Crăciun în Bucovina“. De la parade cu măști și porturi populare specifice zonei până la produse tradiționale, târgul este organizat cu scopul de a promova și valorifica patrimoniul cultural al județului Suceava.
Cele mai multe târguri organizate de Crăciun în România își vor închide porțile în primele zile din ianuarie.
1.500 lei este taxa minimă pe care va trebui să o achite comercianții care vor să-și expună marfa la târgul de Crăciun din Timișoara. Taxa crește în funcție de marfa expusă și dimensiunea căsuței.