Elena Mateescu, director general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie a vorbit într-un interviu acordat pentru DC NEWS despre vreme, dar și despre schimbările care ne așteaptă în următoarele zile.

Mai exact, potrivit acesteia, duminică, 4 aprilie, temperaturile vor fi mult mai scăzute decât normalul acestei perioade. Totodată, Elena Mateescu susține că schimbările meteo vor continua și în zilele următoare.

Astfel, vor fi prezente ploi în mai multe zone ale țării, lucru care va fi benefic pentru agricultura din România

„De Paştele Catolic va fi o vreme uşor mai rece faţă de ce ar fi normal pentru această perioadă din calendar. Practic, de mai mulţi ani nu se mai potriveşte acest lucru, indiferent că vorbim de Paştele catolic, fie că vorbim de cel ortodox, pentru că aceste alternanţe sunt din ce în ce mai evidente, iar aceste circulaţii rapide, aşa cum am spus, determină treceri foarte bruşte de la zile foarte călduroase la o vreme fie apropiată de normalul termic, fie sub ce ar fi normal pentru perioada respectivă.

Şi ceea ce este normal, cantităţile de precipitaţii care se pot situa între 15-20 l/mp. Vorbim de cantităţi moderate, ceea ce pentru agricultură e un semnal bun”, a declarat, Elena Mateescu, director general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Prognoza meteo ANM

Potrivit prognozei meteo emise de ANM, duminică, vremea va continua să fie rece. Vor fi prezente atât ninsori cât și ploaie în mai multe zone ale țării. În ceea ce privește vremea de la munte, potrivit meteorologilor, aici îndeosebi la peste 1500 m altitudine va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă. Prin acumulare, pe arii în general restrânse, în sud, sud-est şi la munte, se vor totaliza cantităţi de precipitaţii însemnate.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări ziua local şi în vestul şi estul teritoriului. La munte, în special la altitudini mari, vântul va sufla tare, cu peste 70…80 km/h, condiţii în care ninsoarea va fi viscolită, zăpada spulberată, iar vizibilitatea va scădea sub 100 m. În ceea ce privește temperaturile maxime, acestea se vor situa între 6 şi 12 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -3 şi 5 grade.

Și în Capitală vremea se va menţine închisă şi va continua să se răcească, devenind deosebit de rece pentru această dată. Mai ales din a doua parte a zilei va ploua aproape continuu, iar prin acumulare se vor totaliza cantităţi de apă însemnate. Vântul va sufla slab şi moderat. În ceea ce privește temperatura maximă, aceasta se va situa în jurul valorii de 8 grade, iar cea minimă va fi de 4…5 grade.

Luni, vremea se schimbă din nou. Precipitațiile se vor ameliora, dar temperaturile vor continua să fie scăzute. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare pe parcursul zilei în centrul, estul şi sudul ţării, unde pe arii restrânse va ploua slab, iar trecător în Transilvania şi în dealurile Moldovei vor fi posibile precipitaţii mixte.

În Carpaţii Orientali şi Meridionali, mai ales la începutul zilei, local va mai ninge slab. Vântul va avea intensificări la munte, în special la altitudini mari, cu peste 70…80 km /h, spulberând zăpada, dar, local şi temporar, şi în zonele joase de relief, în special în nord-vest şi în regiunile estice.

În ceea ce privește temperaturile maxime, potrivit datelor ANM, acestea se vor încadra între 7 şi 15 grade, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între -5 şi 5 grade. Vor fi condiţii de ceaţă, iar la sfârşitul nopţii se va produce brumă local în nord, în nord-est şi în centru şi pe suprafeţe mai mici în dealurile sudice.

Și în București vremea se va ameliora în privinţa ploilor, dar va fi în continuare cu mult mai rece decât normal în prima decadă a lunii aprilie. Pe parcursul zilei vor fi înnorări temporare şi condiţii să plouă slab, mai ales în orele dimineţii, apoi cerul se va însenina. Temperatura maximă din Capitală se va situa în jurul a 12 grade, iar cea minimă va fi de 1…3 grade.