Potrivit liderului comuniştilor de la Chişinău organizarea şedinţei comune a guvernelor României şi Republicii Moldova pe 3 martie a fost doar o continuare firească a logicii unioniste a actualei guvernări din Moldova. "Integrarea în România a substituit plenar integrarea europeană", potrivit lui Voronin, care a mai declarat că şi majoritatea presei de la Chişinău, care susţine Alianţa pentru Integrare Europeană, ar fi finanţată de România.

În cadrul discursului său, care a durat aproape două ore, liderul comuniştilor a reconfirmat intenţia formaţiunii sale de a renunţa la procesul de integrare în UE în schimbul aderării la Uniunea Euroasiatică, inexistentă încă. Totodată, el a anunţat că PCRM ar putea reveni la şedinţele legislativului, după ce le-a boicotat aproape jumătate de an. Voronin însă a menţionat că unicul scop al acestei decizii este dizolvarea parlamentului cât mai curând posibil şi organizarea alegerilor anticipate.

În cadrul Congresului PCRM urmează să fie ales şi liderul formaţiunii, dar atât Voronin cât şi alţi reprezentanţi ai formaţiunii au lăsat să se înţeleagă că va fi reales Vladimir Voronin, care conduce partidul de la înfiinţarea sa în anul 1993.