Conform datelor unora dintre cei mai mari brokeri de asigurare din România, Euroins și City Insurance au majorat săptămâna trecută prețurile la RCA, transmite Economica.net. Conform sursei citate, mișcările celor două companii au legătură cu planurile de măsuri pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) le-a impus celor doi asiguratori.

Concret, la City Insurance au crescut prețurile în special pentru perioadele mai mici de un an, cum sunt cele pentru șase luni, foarte des cumpărate de români. Acestea sunt de fapt și polițele al căror preț au crescut cel mai mult.

În ceea ce privește polița pe un an, Euroins cade pe locul al treilea și City pe patru. Grawe și Omniasig sunt pe primele locuri, cu prețuri aproape identice, în jurul a 650 de lei, Euroins vine abia la 750 de lei, iar City Insurance, cu aproape 800 de lei nu are cum să fie luată în calcul pe acest segment.

Iar aceste schimbări de prețuri se văd și în vânzările brokerilor. În timp ce Euroins a vândut cu 40% mai puține polițe și a încasat cu peste 20% mai puțini bani, City Insurance înregistrează o scădere de peste 10 % a Primelor Brute Subscrise(PBS).

De cealaltă parte, Grawe a crescut cu peste 230% atât în ceea ce privește numărul de polițe vândute cât și în ceea ce privește PBS. Au mai crescut și Omniasig (plus 60%), dar și Asirom (plus 20%).

Cu toate acestea, o creștere a prețurilor RCA nu este neapărat o veste rea, pentru că va duce la o rediversificare a pieței, dar, în mod normal și la reglarea comportamentului de plată a celor două firme care domină piața. Dacă primesc mai mulți bani pentru fiecare poliță, cel mai probabil vor gestiona și dosarele de daună mai bine, procedură destul de problematică în ultima perioadă.

Președintele ASF speră că legislația RCA va fi modificată în scurt timp

Preşedintele ASF, Nicu Marcu, a declarat marţi seara că speră ca într-o perioadă scurtă legislaţia privind RCA să fie modificată, prin reglarea modului de decontare, iar consumatorul va putea să meargă la societatea la care s-a asigurat pentru a i se deconta dauna.

El a subliniat că sunt anumite distorsiuni în piaţă și sunt nemulţumiri ale consumatorilor, care se concretizează în petiţii.

De asemenea, Nicu Marcu a adăugat că, în ceea ce priveşte stabilirea tarifelor, aceasta este foarte bine definită, tarifele fiind stabilite de o companie de consultanţă externă, foarte bine calculate. Este un tarif mediu la care se raportează celelalte tarife pe care o companie le promovează şi, dacă există scăpări, „sunt scăpări izolate, ce nu impactează”.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea