Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România și medic militar spune că persoanele vaccinate vor trebui să respecte în continuare măsurile de prevenție, cum ar fi purtatul măștii sau distanțarea fizică, până în momentul în care se va atinge pragul de imunizare colectivă.

,,Așa cum s-a spus, inclusiv Anthony Fauci a prezentat această recomandare, trebuie să înțelegem că până în momentul în care noi vom atinge nivelul de imunizare colectivă nu trebuie să facem rabat de la respectarea măsurilor de prevenție, pentru că, împreună, practic prin acest efort conjugat, prin această solidaritate socială noi putem să limităm, să reducem foarte mult răspândirea acestui virus. Dar, dacă ne vom limita doar la respectarea măsurilor de prevenție fără adoptarea unei strategii de vaccinare, nu vom putea pune punct într-un viitor rezonabil acestei pandemii. Deci, categoric da, este important să respectăm pe mai departe măsurile de prevenție. La un moment dat, aceste măsuri vor fi ușor, ușor retrase, atunci când se va atinge pragul de imunizare colectivă.”, a spus medicul.

Când va ajunge vaccinul în România?

Prima tranşă de vaccinuri Sars-Cov-2 ar trebui să ajungă în România la sfârşitul lunii decembrie, iar în ianuarie va începe vaccinarea, în primul rând pentru personalul medical, a anunţat ministrul Sănătăţi, Nelu Tătaru. Ministrul a precizat că este vorba despre vaccinul contractat de Comisia Europeană.

”Avem o primă tranşă care ar trebui să vină la sfârşitul lui decembrie şi să începem în ianuarie. Intenţia noastră este şi în planificarea pe care o avem, ca personalul medical să fie vaccinat în acea perioadă, pentru a putea avea o linie întâi solidă”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Nelu Tătaru a amintit că la debutul pandemiei depozitele erau goale în privinţa medicamentelor şi echipamentelor necesare combaterii pandemiei, subliniind că, probabil, în această perioadă s-a investit în dotarea spitalelor mai mult decât în ultimii 30 de ani, din această perspectivă.