Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Potrivit acestuia, preşedintele rus Vladimir Putin este dispus să restabilească relaţiile cu SUA în aceeaşi măsură în care Washingtonul este pregătit pentru aceasta, informează TASS şi EFE, citate de Agerpres. 

“Preşedintele Putin şi-a declarat în mai multe rânduri disponibilitatea de a restabili şi de a dezvolta în mod dinamic relaţiile noastre (cu SUA) în măsura în care şi partea americană este pregătită pentru aceasta”, a spus Peskov, întrebat dacă Putin consideră posibilă o întâlnire cu omologul său american, Joe Biden, şi dacă există ceva care să împiedice organizarea acesteia.

Totodată, el a mai adăugat că în momentul de față, nivelul de pregătire este diferit.

“În acest moment, nivelul de pregătire este diferit”, s-a limitat el să spună.

De menționat este faptul că, anunțul făcut de purătorul de cuvânt vine în contextul în care, ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, care marţi va împlini 90 de ani, i-a îndemnat sâmbătă pe liderii rus şi american să se aşeze la masa tratativelor pentru a discuta despre reducerea armelor nucleare şi securitatea internaţională.

“Consider că este obligatoriu ca cei doi preşedinţi să se întâlnească. Experienţa mea cu (preşedintele american Ronald) Reagan arată că înainte de discuţii acesta era un conservator înveterat, dar înţelegând problema, a devenit un participant activ la procesul de dialog”‘, a spus Gorbaciov într-un interviu acordat Interfax.

Vladimir Putin este deschis la un dialog

Dmitri Peskov a mai subliniat faptul că preşedintele Putin “a fost şi este deschis dialogului cu toate ţările lumii, inclusiv cu Statele Unite, şi este dispus să rezolve prin dialog chiar şi cele mai grave dezacorduri”.

În ceea ce privește declarația preşedintelui american Joe Biden din 26 februarie potrivit căruia SUA nu vor recunoaşte niciodată anexarea Crimeii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că nu există așa ceva.

“Este într-adevăr imposibil de recunoscut anexarea Crimeii, nimeni nu vorbeşte despre anexarea Crimeii, pentru că nu a existat aşa ceva”, a spus el, conform Interfax.

“A avut loc o reunificare a Crimeii cu Rusia în stricta conformitate cu normele dreptului internaţional”, a subliniat Peskov, evocând în acest sens referendumul desfăşurat în martie 2014 la care locuitorii peninsulei au votat în majoritate pentru ieşirea din componenţa Ucrainei şi alăturarea la Rusia.