Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat luni “a acuzaţiilor” autorităților de la Praga, care au afirmat recent că Moscova a fost la originea exploziei unui depozit de muniţie în Republica Cehă, provocând o criză diplomatică între cele două ţări, relatează AFP, transmite Agerpres.

“La cererea lui Emmanuel Macron, Vladimir Putin a comentat starea actuală a relaţiilor ruso-cehe, subliniind absurditatea acuzaţiilor Pragăi la adresa Rusiei şi măsurile luate”, a informat Kremlinul într-un comunicat publicat după o convorbire telefonică între Putin şi omologul său francez.

Cehia, acuzații dure la adresa Rusiei

Guvernul ceh a acuzat săptămâna trecută serviciile secrete ruse că au provocat explozia, în 2014, a acestui depozit de muniţii, provocând moartea a două persoane. Praga a expulzat apoi 18 diplomaţi din Rusia prezentaţi ca spioni.

Moscova a ripostat cerând ca 20 de diplomaţi cehi să părăsească teritoriul său, în timp ce Slovacia, România şi ţările baltice au anunţat expulzarea unor diplomaţi ruşi, în semn de solidaritate cu Praga.

Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins şi el acuzaţiile cehe. “Sunt acuzaţii foarte grave care i-au fost aduse Rusiei”, a spus el, calificându-le drept “fără fundament” şi “aducând un prejudiciu extrem” relaţiilor bilaterale.

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a afirmat că Bruxellesul trebuie să răspundă la aceste “declaraţii confuze” de la Praga.

El a acuzat, de asemenea, Republica Cehă, că a încălcat “convenţii internaţionale” stocând în acest depozit mine antipersonal interzise. Ministrul ceh de interne Jan Hamacek a cerut marţea trecută partenerilor săi din UE şi NATO să expulzeze diplomaţi ruşi pentru a susţine Praga în confruntarea sa cu Moscova.

Această criză intervine în contextul în care mai multe capitale occidentale au înmulţit în ultimele săptămâni expulzările de diplomaţi ruşi, pe fondul altor acuzaţii de spionaj, de atacuri cibernetice sau de ingerinţă electorală. În replică, Moscova a recurs sistematic la măsuri de represalii şi a expulzat diplomaţi din ţările respective.

Sursă foto: Dreamstime