Scade TVA! Documente obţinute pe surse de la funcţionari ai Ministerului de Finanţe dovedesc faptul că noul ministru, Darius Vâlcov, rulează în laptopul personal câteva formule de modelare macroeconomică. Trebuie stabilită cifra care poate să determine încasări mai bune la bugetul de stat, precum şi un nivel suportabil pentru contribuabili. La ANAF, cu ajutorul banilor de la Uniunea Europeană, inspectorii fiscali învaţă pe rupte.

Dimineaţă, la prima oră, studiază „jurisprudenţa“ din domeniu, ca să poată aplica echilibrat prevederile legale, indiferent dacă se află în Satu Mare, la Constanţa sau în Sectorul 1 din Bucureşti. Iar seara, după program, citesc din scoarţă în scoarţă Ghidul Bunelor Maniere cu scopul evident de a crea o imagine pozitivă în ochii celor pe care Statul i-a cam jupuit de bani în ultima vreme. Imediat după cină de Crăciun, primul ministru s-a retras în biroul de la Palatul Victoria.

În lipsa furnicarului de funcţionari care s-au pus pe lichidat sarmale şi cozonaci, Victor Ponta meditează la ce are de făcut în noul an. Priorităţile sunt destul de clare. Un nou echilibru fiscal, minimizarea corupţiei, planuri de privatizare pentru Oltchim şi CFR Marfă, finalizarea Coridorului European care să lege Bucureştiul de Vest trecând prin Sibiu (traseul se bucură de finanţare europeană), o strategie naţională cu concursul Opoziţiei pentru Sănătate, Educaţie şi Energie, dezbateri publice pentru Roşia Montană şi gazele de şist. Multe de făcut şi puţin timp rămas până la următoarele alegeri parlamentare. Dar e tânăr şi cu putere de muncă, dacă se organizează bine şi-şi stabileşte clar priorităţile ar putea să se ocupe de toate. Doar de aceea a intrat în politică, să scoată ţara din sărăcie.

La Cotroceni, Klaus Iohannis tace şi ascultă. Consilierii săi, nou-nouţi şi nepângăriţi de mizerii şi scandaluri postdecembriste, îi prezintă idei şi proiecte despre cum poate fi reconstruită clasa politică. Pe lângă respectarea politicii externe deja clar conturate din anii trecuţi, ăsta este cel mai important proiect al său. Peste cinci ani vrea să se prezinte din nou în faţa poporului cu o listă de realizări în proiecte vitale pentru democraţie şi statul de drept. Vrea politicieni respectabili şi civilizaţi, cu viziune şi proiecte concrete, care să-i înlocuiască pe murdăreii care ocupă azi majoritatea fotoliilor din Parlament şi alte organizaţii guvernamentale. O Românie a lucrului bine făcut!

În jur, totul este alb. Ochii proaspăt deschişi se adaptează cu greu la strălucirea reflectată de stratul de zăpadă. Un vacarm de claxoane mă trezeşte la realitate. Cineva îl înjură colorat pe Oprescu. Sunt în Bucureşti. Capitala României, unul dintre cele mai sărace state din Europa. Deschid televizorul şi aflu că o mulţime de drumuri din toată ţara sunt blocate de ninsoarea abundentă. Victor Ponta zâmbeşte şmechereşte de pe micul ecran, cu aerul său de copil obraznic. Am visat! Un vis frumos şi naiv. Mă scutur de iluzii şi mă gândesc că poate anul ăsta găsesc şi eu ceva de furat, că iar s-a scumpit întreţinerea.

 

CLAUDIU ȘERBAN,
director editorial, Capital

Te-ar putea interesa și: