Valoarea medie a unei tranzacţii cu cardul efectuată de către un român este de 45 de euro, aproape de nivelul de 50 de euro din UE, potrivit reprezentantului Visa în România, Cătălin Creţu.

„Criza economică a schimbat, în principal, comportamentul de plată al deţinătorilor de carduri. Cu toate acestea, cardurile sunt folosite pentru plăţi de valori mari. Încă mai avem de lucru pentru a determina  utilizarea cardului la tranzacţii zilnice de valori mai mici, undeva în jurul valorii de 50 de lei pe tranzacţie”, a declarat penru capital.ro Cătălin Creţu.

Două tranzacţii pe secundă

Cel mai mare număr de tranzacţii cu un card Visa s-a înregistrat în preajma Crăciunului, pe 23 decembrie, spune Creţu. Conform oficialului Visa, la data menţionată s-au efectuat, îmn medie, două tranzacţii pe secundă.

Din motive care ţin de concurenţă, Visa nu a făcut publice datele privind valorea totală a tranzacţiilor, dar se poate stabili totuşi o valoare totală de aproape 7,8 milioane de euro, având în vedere numărul de tranzacţii din ziua respectivă şi valoarea medie a unei tranzacţii.

Criza nu a (prea) lovit segmentul business

Segmentul business nu a avut prea mult de suferit de pe urma crizei, în contextul în care, conform datelor Visa, totalul cheltuielilor la POS înregistrat de această categorie a crescut cu 38% în 2009.

Valoarea cheltuielilor pe cardul business a fost de 1,6 miliarde de euro, dintr-un total estimat între 2,5 şi 3 miliarde de euro.