Medicul Virgil Musta consideră că este foarte important ca fiecare școală să evalueze riscul pentru că vor exista focare în școli, dar și în familie.

„Putem pleca de la premisa că vor fi focare în școli. Important este să se evalueze riscurile la nivelul fiecărei școli, dar mai important este să se evalueze riscul în familie de a se produce boli severe sau grave.

Aici e cheia. Dacă copiii vor face forme asimptomatice sau ușoare, să se analizeze dacă nu au factori de risc în familie”, a spus medicul.

Pană la găsirea unui vaccin medicul consideră că prevenirea este cea mai bună soluție pentru a nu ajunge într-o situație critică precum țări ca Spania, Franța și Italia.

„În situația de față, până să avem un vaccin, soluția este să prevenim îmbolnăvirea, astfel încât numărul de cazuri să nu fie foarte mare. Altfel, vom ajunge într-o situație critică, așa cum a fost în Spania, Franța, Italia, care, chiar cu un sistem medical performant, nu au făcut față numărului foarte mare de solicitări”, a adăugat el, transmite Digi24.

Musta: Lupta nu se câștigă în spitale

Conform medicului, pentru a opri o pandemie, e nevoie de imunizarea în masă a peste 70% din populație, iar lupta nu se câștigă în spitale ci în afara lor.

„Este puțin probabil ca lupta să fie câștigată în spitale. În primul rând ea va fi câștigată în afara spitalelor. La începutul pandemiei am văzut cum sistemele de sănătate din alte țări au fost copleșite, au murit oameni, iar un număr foarte mare de oameni rămâneau în afara spitalelor, pentru că nu mai aveau unde să se interneze, din cauză că unii dintre ei nu au avut grijă să nu se îmbolnăvească”, consideră șeful secției Boli Infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.

Sursă foto: INQUAM/Cornel Putan.