Violeta Alexandru a declarat la Adevărul Live că intenția Guvernului este aceea de a înlocui șomajul tehnic cu o altă măsură. Mai exact este vorba despre suportarea de către stat „a unei părți a salariilor date de angajatori”.

„Intenţia noastră e să înlocuim şomajul tehnic cu o măsură activă, adică suportarea de către stat a unei părţi a salariilor date de angajatori.

Trebuie să facem o analiză a sectoarelor care au suferit şi cum au suferit. Intenţia noastră e să transformăm acest mecanism într-o măsură de sprijin activ. Sprijinul va fi mai consistent la început, apoi diminuat. Dorinţa e să înlocuim şomajul cu măsură activă pentru a fi reluată activitatea”, a declarat ministrul.

Ne-am asumat șomajul tehnic

Totodată, ministrul susține că șomajul tehnic este dedicat pentru contractele suspendate de muncă, nu pentru cele încheiate. Totuși, Violeta Alexandru susține că este „atentă” și la contractele încetate, care depășesc numărul de 250.000.

„Admit că premisa de la care plecăm e că raţiunea şomajului tehnic şi continuarea cu alte măsuri e aceea a menţinerii continuităţii dintre angajat şi angajator. de aceea nu am făcut o investiţie în măsurile clasice de şomaj. Noi ne-am asumat că ne dedicăm măsura şomajului tehnic pentru că el înseamnp suspendarea temporară a contractului.

Nu înseamnă că nu sunt atentă la contractele încetate. Ele sunt puţin peste 260.000. Sunt entităţi care au plătit şomajul din fondurile proprii”, a mai spus ministrul.

Câți oameni se întorc la muncă

În ceea ce privește numărul persoanelor care se vor întoarce la locul de muncă, ministrul este optimist. Totuși, aceasta atrage atenția că nu are cum „să forțeze” un angajator să își readapteze afacerea după criza cauzată de coronavirus.

„Eu sper că toţi (n.r. se vor întoarce la muncă)  Semnalale mele sunt încurajatoare. Unii vor să revină mai repede decât deciziile autorităţilor. Dorinţa mea e ca acest milion, persoane active şi apte de muncă, să le regăm în economie. Nu am cum să forţez un angajator să-şi readapteze afacerea conform noilor provocări. Pentru contractele încetate, dorinţa mea este să înţeleg puţin profilul acestor oameni şi să mă asigur că beneficiază de toate formele de sprijin, inclusiv de programe de recalificare. Încerc să aduc aceste instituţii la zi”, a mai adăugat ministrul.