patronul clubului specializat Vinopolis. Totusi, producatorii cu dare de mana au reusit sa corecteze defectele provocate de vremea proasta. Datorita tehnologiilor moderne, vinul din magazine va spune putine consumatorilor despre „chinurile facerii“. Mai rau stau producatorii mici si fara bani. „Ploile au pus probleme micilor producatori vranceni, care nu au avut resurse pentru a trata de mai multe ori via. Marii producatori, cu resurse, au reusit sa atenueze insa efectele nedorite ale precipitatiilor abundente asupra calitatii vinului“, spune Dan Boboc, seful Asociatiei Degustatorilor Acreditati din Romania (ADAR). Indiferent de vreme, competitia dintre producatori se inteteste. Atat „greii“, cat si firmele de nisa cauta sa aduca pe piata vinuri cat mai apropiate de ceea ce solicita consumatorii. Ca noutati pentru acest an, Boboc semnaleaza vinurile obtinute din soiul Riesling Italian, care va avea un buchet mai apropiat de gusturile europenilor. „Producatori ca Murfatlar, Jidvei si Cramele Recas vor aduce pe piata sortimente putin mai aromate ca in alti ani, spectaculoase, in opinia mea“. Potrivit aceleiasi surse, alte vinuri care merita atentie in acest an sunt Feteasca Neagra de la Vincon si sortimentul de Syrah (sau Shiraz) provenit de la Carl Reh. O mentiune speciala pentru recolta din 2004 ar fi readucerea in atentia consumatorilor a soiului Negru de Dragasani de catre producatorul Agricola Stirbey.Concurenta tot mai acerba i-a facut pe producatori sa se inspire din experienta occidentalilor. Dupa moda frantuzeasca, a aparut pe piata, inca de la sfarsitul anului trecut, vinul nou, foarte tanar, din recolta 2004, doi producatori intrand pe aceasta piata.
Sortimentele albe castiga in calitate
„In acest an, putem vedea pentru prima data pe piata vinuri albe de calitate exceptionala, nu doar rosii, cum am fost obisnuiti pana acum. Cred ca vom avea surprize placute de la Recas, Carl Reh si Agricola Stirbey“, spune Catalin Paduraru, patronul galeriei Vinexpert.Producatorii din podgoria Dealul Mare, cea mai mare din tara, au „vant din pupa“. Vinurile rosii din recolta 2004 vor fi de o foarte buna calitate, spun specialistii. La fel se intampla cu regiunile din vest, din Banat si Mehedinti, zone mai putin afectate de capriciile vremii. Probleme cu vremea a avut Moldova, in special regiunea Vrancea.In afara vinurilor rosii, si sortimentele albe castiga atentia expertilor. „Vinurile albe si seci de la Cotnari, din recolta anului trecut, in special Francusa si Feteasca, merita a fi retinute. La fel se intampla cu sortimentele seci de la Jidvei si Murfatlar“, spune Calin Petre Mocanu, director executiv al Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV), structura care reuneste cam tot ce misca in industria vinului. Anul 2004 a fost un an scump pentru producatori, din cauza problemelor pricinuite de ploi. Marile probleme abia de acum vor aparea, pe masura ce vinurile din 2004 se confrunta cu gusturile tot mai sofisticate ale consumatorilor romani.

Vinuri din recolta 2004

Riesling italian
Climatul mediteranean din podgoria Recas imprima Rieslingului Italian, considerat un soi neutral, arome nebanuite. Datorita robustetii sale si unei aciditati bine exprimate, vinul se poate consuma alaturi de peste gras la cuptor, vanat cu pene sau produse de patiserie. Alti producatori care vor aduce pe piata in acest an sortimente deosebite de Riesling Italian sunt Jidvei (unde capata un caracter viguros) si Murfatlar (unde are un gust bland, catifelat).
Vin nou, rosu
Calitatile acestui vin lucrat dupa cea mai moderna tehnologie surprind simturile consumatorului care s-ar fi asteptat la un vin dur, astringent. A aparut pe piata imediat dupa fermentatia mustului, prefigurand astfel calitatea anului de recolta din care s-a obtinut – in acest caz, 2004. Acest concept nu este nou, el fiind implementat cu multi ani in urma in Franta, unde se produce vinul „primeur“, Beaujolais. Alaturi de Murfatlar, Vinarte este al doilea producator care a adus pe piata acest tip de vin.
Sauvignon Blanc
Vin cu parfum de flori de camp, de culoare alb-verzuie si cu o fructozitate deosebita. Datorita finetii sale, acest vin cere mancaruri pe masura, preparate din carne alba, fructe de mare. Este considerat unul dintre cele mai valoroase soiuri albe. Ca si in cazul Rieslingului, acest vin sec se gaseste in special in triunghiul format din producatorii Jidvei- Recas- Murfatlar. Recunoscut ca rege al vinurilor seci, Jidvei se confrunta cu al doilea concurent semnificativ. Dupa Murfatlar, si producatorul mehedintean Cramele Recas a intrat in forta pe aceasta piata. In Dobrogea, vinul are o aciditate moderata, in timp ce la Jidvei „prinde“ o aciditate viguroasa.