Sunt de mai mult timp un client fidel al restaurantelor libaneze și mă bucur să observ că în ultimii ani localurile de acest gen s-au înmulțit vizibil în București. Un fenomen ușor de explicat. Bucătăria libaneză este tot mai mult apreciată pentru mâncarea foarte gustoasă și relativ ușor de preparat, care îți este servită rapid și la un preț foarte rezonabil.
Recent, am descoperit un nou loc pe care mă grăbesc să vi-l recomand. Se află în Centrul Vechi, departe de zona sufocată de cârciumi și baruri de lângă Splaiul Independenței, pe strada Ion Brezoianu, două case mai încolo de celebrul Hotel Gambrinus, la fel de părăsit cum îl știm de ani de zile. Se numește „1001 de nopți“ și este deschis din primăvara anului trecut. Ocupă parterul şi mezaninul unui bloc vechi în care, din câte am auzit, a locuit o vreme Maria Tănase. Din stradă, locul nu arată prea convingător. Un banner mare, destul de fistichiu și prăfuit, acoperă o bună parte din fațadă, iar intrarea, cam întunecoasă, te face să eziți o secundă, înainte de a-i călca pragul. Odată intrat însă, nu poți să nu fii surprins. Interiorul este spectaculos. Decorurile sunt opulente şi debordante, în stil oriental, bineînțeles, cu pereți vopsiți în culori inchise și tari, pe contraste puternice. Înțeleg că arhitectul a folosit ca sursă de inspirație celebrul Buddha Bar parizian. De fapt „1001 de nopți“ imită în mare măsură conceptul inventat de acest club în anii ‘90: un restaurant-lounge unde poți să mănânci sau să te relaxezi savurând niște cocktailuri sau o narghilea și să prelungești astfel o cină până dimineața.
Restaurantul se află la parter și este destul de spațios, cu mobilier și aranjamente care rimează cu decorurile somptuoase de care v-am povestit. După masă, ești invitat la mezanin, unde se află lounge barul. Un spațiu cu separeuri, unde poți să fumezi o narghilea și să-ţi savurezi cafeaua în tihnă. După miezul nopții, muzica chill-out devine ceva mai ritmată, volumul crește și el, și lounge-ul se transformă în club.
Mâncarea este bună la „1001 de nopți“. Înțeleg că responsabil pentru asta este un bucătar sirian, originar din Damasc, cu o experiență destul de vastă și vreo șapte ani petrecuți în bucătăria Ambasadei Egiptului din București. Prețurile mi s-au părut mai mari decât cele cu care m-am întâlnit în alte restaurante libaneze din Capitală. Diferența este făcută, probabil, de ambianță și de serviciul care mi s-a părut destul de profesionist și prompt.

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore

Ce-am încercat și ne-a plăcut
Am început masa cu tradiționalele meze, pe care le-am împărțit bucuros cu cei 5 prieteni care m-au însoțit: humus, simplu (12 lei) sau cu carne (16 lei), salată tabuleh (18 lei), labneh (11 lei), fatoush (18 lei), macanek (18 lei) și baba gannouj (16 lei). La felul doi am încercat două dintre „specialitățile“ bucătarului, pentru care merită într-adevăr felicitat: Urdus (36 de lei) un fel de mâncare foarte consistent cu carne de vită, sos de roşii, iaurt, lipie şi condimente și Adana Kebab (39 de lei) cu carne tocată de vită și miel, boia iute și ceapă. La desert am luat baclava (22 de lei) şi kasta (21 de lei). Au fost bune, însă nu pe măsura prețului. Lista de vinuri mi s-a părut destul de săracă. Pentru o cină libaneză eu, unul, aș bea un rose de Săhăteni sau un Carmenere chilian de la Cono Sur.
Adresa: Str. Ion Brezoianu nr. 18 Tel: 0746.171.111 www.1001-nopti.ro