Legea a fost aprobată cu 137 de voturi favorabile, în timp ce 53 de deputaţi s-au exprimat împotrivă. Ea introduce astfel o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare pentru răspândirea de „ştiri false” despre virus sau despre măsurile guvernului, ceea ce mulți consider că este o formă dură de cenzură.

De asemenea, noua lege îi vapermite premierului ungar să prelungească pe termen nedeterminat starea de urgenţă, fără a mai cere aprobarea parlamentului.

Guvernul poate, mai nou, „suspenda utilizarea anumitor legi prin decret, se poate eschiva de dispoziţii statutare şi poate introduce alte măsuri extraordinare”, prin ordonanţe guvernamentale, cu scopul de a garanta „sănătatea, securitatea personală şi materială a cetăţenilor, precum şi economia”.

Unii parlamentari care s-au opus proiectului nu au ezitat să vorbească chiar de „lovitură de stat” sau de „îndreptarea spre dictatură”. În opinia deputatului independent Akos Hadhazy, această lege este de asemenea „o capcană pentru opoziţia” acuzată de guvern că este „de partea virusului”.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a transmis că urmăreşte „cu îngrijorare evoluţiile” politice din Ungaria. Consiliul Europei a atras atenţia că „o stare de urgenţă pe termen nedefinit şi incontrolabilă nu poate garanta respectarea unor principii fundamentale ale democraţiei”.

În acest context, nouă organizaţii de apărare a presei au făcut apel la liderii Uniunii Europene să denunţe legea, spunând că aceasta „aduce atingere drepturilor fundamentale şi libertăţilor media”.

Adversarii măsurilor au cerut puterii să limiteze starea de urgenţă la o durată determinată, aşa cum se întâmplă în celelalte ţări din UE.