Aseară, PDL a propus numele premierului pe care şi-l doreşte: Emil Boc, după mai bine de o oră şi jumătate de consultări cu şeful statului, PSD a refuzat să meargă să se consulte cu Traian Băsescu, dar a anunţat formarea unei majorităţi cu UDMR, celelalte minorităţi naţionale şi PNL, care să-l susţină pe premierul propus de liberali, Klaus Johannis, primarul Sibiului.

„Astăzi am avut şedinţa Biroului Permanent Naţional. Poziţia PDL este aceea de a-l susţine pe Emil Boc pentru a conduce un  nou cabinet”, a declarat vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur.

 

Citeşte şi Băsescu este la o distanţă de numai cinci voturi de un-nou guvern PDL.
Citeşte şi Băsescu: „Obiectivul meu este să limităm perioada de criza politică”.
Citeşte şi Demiterea Guvernului, şah la acordul cu FMI.
Citeşte şi UPDATE 2: După trecerea moţiunii euro s-a dus la 4,30 lei. BNR a intervenit să stopeze căderea leului.
Citeşte şi UPDATE 2 Antonescu: „Guvernul va cădea”.
Citeşte şi ING: „Dacă Guvernul cade, criza din România se va adânci”.
Citeşte şi Boc: „Pentru Legea pensiilor merită să îţi pui mandatul la bătaie”.
Citeste şi
Geoană lasă în plata Domnului criza politică şi merge la moaştele Sfintei Parascheva


PDL este „îndreptăţit” să-l susţină tot pe Boc

„E vorba despre o perioadă grea, PDL este solidar cu preşedintele său. PSD, fostul nostru aliat, a avut o strategie pe care desăvârşit-o astăzi, sacrificând o ţară pentru interesul lui Mircea Geoană. PDL, care are cel mai mare număr de parlamentari, este îndreptăţit să facă o astfel de propunere”, a spus Flutur, care a mai menţionat că partidul său este deschis dialogului cu alte formaţiuni politice.

Băsescu a vrut repede

În primele momente ale discuţiilor cu delegaţia PDL, Băsescu a spus că nu doreşte o tergiversare a discuţiilor privitoare la viitorul Guvern, fiind nevoie de acţiune rapidă, de o decizie politică responsabilă, în urma căreia lururile să meargă mai departe. Preşedintele i-a mai mulţumit  încă o dată lui Emil Boc pentru activitatea depusă.

Emil Boc este a doua propunere de premier care i s-a făcut şefului statului. PNL l-a propus ca premier pe primarul Sibiului, Klaus Johannis, care ar urma să conducă un guvern de tehnocraţi, propunere cu care UDMR a spus că „ar putea fi de acord”. Minorităţile naţionale, altele decât cea maghiară, au spus că sunt de acord cu orice majoritate care aduce stabilitate politică cel puţin până la alegeri.

PSD nu a dat curs invitaţiei preşedintelui de a veni la negocieri marţi, dar, în cursul serii, a avut o întâlnire cu reprezentanţii UDMR, ai celorlalte minorităţi şi ai PNL, în urma căreia a anunţat că-l vor susţine pe Johannis pentru funcţia de premier.

Johannis, premierul „majorităţii” până după alegeri

„Noul Guvern va avea mandatul să asigure alegeri libere şi corecte şi restabilirea încrederii mediului economic şi a partenerilor sociali într-o bună guvernare. Am convenit susţinerea unui premier independent şi a unui guvern din specialişti neangajaţi politic, pentru a gestiona probleme ţării până după alegeri”, a declarat liderul PSD, Mircea Geoană. El a adăugat că acum „este evidentă crearea unei majorităţi în Parlamentul României” şi că discuţiile formale vor avea loc miercuri, la ora 11.00, la Senat, când a fost invitat şi primarul Sibiului, „pentru o discuţie edificatoare”.

Primarul Sibiului a declarat, înainte ca PSD, UDMR, PNL şi minorităţile să anunţe formarea unei majorităţi, că este onorat de propunerea de a fi premier al României şi că este dispus să discute această variantă.