Alcatel-Lucent a făcut, recent, prima demonstrație publică în România a tehnologiei LTE (Long Term Evolution), care permite viteze de transfer de peste 100 Mbps într-o rețea wireless. Este tehnologia care va înlocui, treptat, rețelele 3G și care, peste câțiva ani, va fi prezentă și în România. Dar numai după ce strategia de spectru, aflată acum pe masa de lucru la Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), va fi finalizată, dar și după ce calendarul de trecere la televiziunea digitală va fi definitivat.
Strategia clară a spectrului este numai una dintre condițiile ce trebuie îndeplinite pentru ca operatorii să dea startul investițiilor în infrastructura LTE. În plus, pe piață trebuie să existe suficient de multe produse compatibile cu noua tehnologie. Și, cum în ultimul an au avut loc mai multe lansări comerciale ale LTE, producători precum Motorola, HTC sau Samsung au lansat deja pe piață telefoane mobile 4G. „În România, probabil că o lansare comercială va avea loc în trei-cinci ani“, estimează Raoul Ros, președintele Alcatel-Lucent pentru Europa de Sud-Est.
Aceasta după ce, la sfârșitul anului în curs sau cel târziu la începutul lui 2012, Orange va lansa comercial serviciile LTE în Republica Moldova. La nivel european, utilizatorii din Suedia și Norvegia au fost primii care au beneficiat de această tehnologie, în decembrie 2009, când operatorul Telia Sonera a lansat serviciile, iar în ultima parte a anului trecut aceeași companie a dus tehnologia și în Estonia și Finlanda. În decembrie 2010, Vodafone a lansat LTE în Germania.
Descarci un DVD în șapte minute
Ce înseamnă, de fapt, această tehnologie? Viteza de peste 100 Mbps permite, de exemplu, descărcarea unui DVD de circa 4,7 GB în mai puțin de șapte minute. În prezent, prin intermediul rețelelor 3G HSDPA, același fișier se poate descărca în circa 90 de minute. Și, pornind de la acest avantaj, aplicabilitatea este limitată doar de imaginația inginerilor. Se pot instala camere de supraveghere a locuințelor care să transmită informația HD pe smart­phone-ul proprietarului sau se pot face apeluri video de înaltă definiție între două mobile. Efectuarea unor plăți cu ajutorul telefonului mobil, soluții de management al traficului mai eficiente, folosirea consolelor pentru jocuri online sunt numai câteva exemple de felul în care vitezele de peste 100 Mbps sunt importante în viața de zi cu zi.
Desigur, tarifele la care tehnologia va fi oferită utilizatorilor vor juca un rol decisiv în acceptarea sa de către utilizatori. De exemplu, la jumătatea anului trecut, conform datelor ANCOM, din cele 5,77 milioane de utilizatori ai internetului mobil în România, 3,32 milioane aveau conexiuni în bandă largă.
E mult, e puțin? La începutul anului trecut, rata de penetrare a broadbandului mobil în România era de 2,2% față de 5,2% cât este media în Uniunea Europeană. Și dacă acest procentaj nu crește semnificativ, recuperarea investițiilor de sute de milioane de euro în construirea infrastructurii tot mai performante devine mai dificilă.
Internetul mobil, tot mai popular
Dar studiile arată că numărul smart­phone-urilor existente la nivel mondial va crește de 18-20 de ori, generând un trafic de date de 30 de ori mai mare, care însă nu se va regăsi și în creșterea veniturilor operatorilor de telefonie mobilă.
Prin urmare, este de așteptat ca tarifele acestor servicii să fie mai mari decât în cazul celor oferite cu ajutorul 3G. Pe de altă parte, rețelele actuale nu vor putea face față acestei creșteri, așa că LTE va fi o necesitate. Concret, operatorii din România nu vorbesc despre planurile de investiții în această tehnologie, dar Raoul Ros spune că a purtat discuții cu Orange, Vodafone și Deutsche Telekom (acționar indirect la Cosmote) la nivel european, iar Orange a efectuat deja în România propriile sale teste LTE.
Interesant este că specialiștii românii sunt direct implicați în implementarea acestei tehnologii. Alcatel-Lucent deține, la Timișoara, o platformă de cercetare-dezvoltare unde 500 de ingineri sunt dedicați tehnologiilor wireless. Ei au participat atât la proiectul de lansare a serviciilor pentru utilizatori în țările în care compania a construit infrastructură LTE, cât și la testele care se fac astăzi în câteva zeci de țări. Iar Ericsson are deja aproximativ 50 de experţi care pot oferi servicii de administrare şi suport pentru reţele LTE în cadrul Centrului Global de Servicii din România.