UPDATE. Poliţistul Derek Chauvin, din Minneapolis, care a fost arestat vineri în legătură cu moartea lui George Floyd, un afroamerican al cărui deces a declanşat proteste în întreaga ţară. Comisarul John Harrington, din cadrul Departamentului de siguranţă publică din Minnesota, a declarat că Derek Chauvin a fost ridicat de autorităţile statului, fiind acuzat de crimă de gradul III.

Între timp, guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz, a făcut apel vineri la încetarea protestelor violente care au zguduit Minneapolis în ultimele trei zile şi a spus că aşteaptă ca poliţiştii implicaţi în moartea lui George Floyd să fie traşi rapid la răspundere de justiţie.

____________________________________________________________________________

Corespondentul CNN Omar Jimenez şi membrii echipei sale de filmare au fost eliberaţi vineri de poliţie, după ce au fost arestaţi – în direct – în timp ce transmiteau informaţii de la faţa locului protestelor. Jimenez, producătorul Bill Kirkos şi fotojurmalistul Leonel Mendez au fost arestaţi la ora locală 6.00 (13.00, ora României).

Echipa CNN a fost eliberată din închisoarea comitatului Hennepin, situată în centrul Minneapolisului.

Preşedintele CNN Jeff Zucker a discutat cu guvernatorul statului Tim Walz, în urma arestării echipei. Walz şi-a exprimat ”regretul profund” faţă de acest incident şi a anunţat că a făcut imediat demersuri în vederea eliberării jurnaliştilor.

Guvernatorul a denunţat arestarea ca ”inacceptabilă” şi a apreciat că echipa CNN avea dreptul să se afle la faţa locului. Potrivit News.ro, el a îndemnat presa să vină în Minnesota să relateze despre revoltă. CNN a denunţat arestarea jurnaliştilor săi drept o încălcare a Primului Amendament al Constituţiei americane, care interzice limitarea libertăţii religioase şi de exprimare, libertatea presei sau dreptul la întrunire paşnică.

Omar Jimenez a fost arestat şi încătuşat după ce s-a identificat în faţa poliţiştilor. Membrii echipei sale au fost de asemenea încătuşaţi. Camera de filmat aparţinând CNN, care a fost confiscată, a continuat să înregistreze încătuşarea. Poliţiştii păreau să nu ştie că înregistrarea continua.

Primarul, apel la calm în lacrimi

Primarul orașului a făcut apel la calm aproape plângând: „Cred în Minneapolis. Iubesc Minneapolis. Dacă credem în orașul nostru, trebuie să credem că putem fi mult mai buni decât am fost. Trebuie să înfruntăm neajunsurile atât cu umilință, cât și cu speranță. Trebuie să restabilim pacea pentru a putea face această muncă grea împreună”, a declarat Jacob Frey, primarul din Minneapolis.

„Vreau să le reamintesc tuturor oamenilor care protestează în stradă că au tot dreptul să fie furioși, să fie supărați, să fie înfuriați, să-și exprime furia. În orice caz, nu au dreptul să comită violențe și să facă rău comunităților pe care spun că le apără. Avem nevoie de pace și calm pe străzile noastre și vă implor pentru acest calm”, a declarat la rândul ei Andrea Jenkins, consilier municipal.

Între timp, 500 de soldaţi ai Gărzii Naţionale au fost mobilizaţi vineri pentru a restabili calmul în oraşul Minneapolis (nordul SUA). Două sute de poliţişti din Minnesota, dotaţi cu elicoptere, au fost de asemenea mobilizaţi.

Manifestaţii împotriva violenţelor poliţieneşti au degenerat pentru a treia noapte consecutiv, un comisariat fiind incendiat în nordul oraşului şi 30 de magazine jefuite.

Cei patru poliţişti implicaţi în incidentul uciderii lui George Floyd au fost concediaţi, iar autorităţile locale şi federale au declanşat o anchetă. Nimeni nu a fost încă inculpat, ceea ce alimentează mânia şi frustrările populaţiei de culoare a oraşului.

Haos și jafuri

Proteste de stradă au fost și în Chicago, Los Angeles și Memphis. Şi în statul Kentucky situaţia este explozivă. Şapte persoane au fost împuşcate, dintre care una este în stare critică, în timpul unor proteste la Louisville. Protestele au fost organizate după uciderea unei femei afro-americane, Breonna Taylor, împuşcată mortal în apartamentul său în luna martie, a anunţat vineri poliţia, potrivit Reuters.

Situaţia „rămâne volatilă şi continuă să evolueze”⁣ în centrul oraşului, a explicat purtătorul de cuvânt al poliţiei metropolitane din Louisville, Lamont Washington, într-o declaraţie difuzată pe e-mail. Poliţia a afirmat că nu a deschis focul în timpul incidentelor, dar că a operat mai multe arestări.

Joi seara, primarul oraşului Louisville, Greg Fischer, a distribuit pe contul său de Twitter un mesaj al mamei Breonnei Taylor în care li se cere protestatarilor să fie paşnici. ″Cum era de aşteptat, emoţiile sunt mari″⁣, a scris el în postare.

Apel de urgenţă al ONU

Autorităţile americane trebuie să acţioneze pentru a opri poliţia să ucidă afro-americani neînarmaţi, a declarat  Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, după incidentul mortal înregistrat la Minneapolis în urmă cu câteva zile. „Acest caz este cel mai recent dintr-un lung şir de ucideri de afro-americani neînarmaţi de către ofiţeri de poliţie din SUA şi cetăţeni de rând”⁣, a spus Bachelet, potrivit Agerpres.

Solicitând ″măsuri serioase″⁣, fosta şefă a statului chilian a afirmat că se impune o schimbare a procedurilor poliţiei, că trebuie puse în practică sisteme de prevenţie şi că ofiţerii ar trebui să fie puşi sub acuzare şi condamnaţi în cazul folosirii excesive a forţei. ″De asemenea, trebuie examinat integral, recunoscut ca atare şi tratat rolul pe care discriminarea rasială înrădăcinată şi generalizată îl joacă în aceste decese″⁣, a accentuat reprezentanta ONU.