Rusia, noi tensiuni în Marea Neagră!

Ministerului rus al Apărării a explicat că racheta supersonică a fost lansată către o țintă aflată „în capătul celălalt” al Mării Negre, conform informațiilor transmise de themoscowtimes.com

Trebuie menționat că imaginile difuzate de către armata rusă prezintă doar momentul lansării rachetei iar oficialii militari ruşi susţin ținta era o epavă, care a fost lovită de rachetă la 100 de secunde după lansare. Totuși, aceste imagini lipsesc din videoclip.

Explicația oferită de un corespondent militarâ

„Aceste rachete sunt motivul pentru care crucişătorul nostru este numit ucigaşul de portavioane”, a transmis un corespondent militar al sursei menționate, care se afla la faţa locului.

„Crucişătorul Moscova al flotei ruseşti din Marea Neagră a lansat pentru prima oară în istoria recentă o rachetă Vulcan în această mare, cu ajutorul sistemului lansator de rachete Bazalt”, este scris într-un mesaj postat pe Twitter de ministerul rus al Apărării.

Are o rază de 800 de kilometri

Racheta Vulkan P-100 este o versiune îmbunătăţită a rachetei P-500 Bazalt, care a fost proiectată în epoca sovietică. Aceasta are o rază de 800 de kilometri, față de raza de 550 de kilometri a rachetei Bazalt. Amintim că Rusia a anunţat zilele trecute începerea unor exerciţii militare de amploare în Crimeea şi în Marea Neagră, la care participă peste 10.000 de militari şi 40 de nave de război, dar şi 20 de vase auxiliare, pe fondul tensiunilor cu Ucraina din cauza creşterii prezenţei militare a Rusiei la frontiera ruso-ucraineană.

În acest context, NATO a calificat drept „nejustificată” intenţia Rusiei de a închide diverse sectoare ale Mării Negre pentru aceste manevre militare navale, în ceea ce Alianţa consideră a fi „un model mai larg de comportament destabilizator” rusesc în regiune.

Sursă foto: pixabay