Pe o suprafaţă de 2.300 de metri pătraţi, japonezii au ajuns să obţină 10.000 de bucăţi de salată pe zi cu ajutorul LED-urilor. Cu ajutorul luminilor artificiale producţia este mult mai mare decât în cazul metodelor tradiţionle, şi în acelaşi timp se foloseşte cu 40% mai puţină energie şi cu 99% mai puţină apă.

Modalitatea de a creşte plante cu ajutorul LED-urilor va ajunge în curând în Rusia şi China deoarece aceste ţări au comandat sisteme care folosesc luminile artificiale.

Cu ajutorul luminii artificiale, plantele cresc de două ori şi jumătate mai repede decât o fac în mod normal. Aceasta este o inovaţia dezvoltată de Shingeharu Shimamura, omul care şi-a dorit să construiască cea mai mare fermă de interior din lume, ceea ce a şi realizat.

Ferma a fost construită într-o fabrică de semiconductori, ce a fost părăsită în urma cutremurului şi tsunami-ului din 2011. Plantele au început să crească mai repede în acest mediu artificial, deoarece temperatura, lumina şi umiditatea sunt controlată în permanenţă. În acelaşi timp, spaţiul este folosit la maximum deoarece plantele sunt aranjate vertical pe etaje. Astfel, sunt reduse şi pierderile. Nu există risipă de apă sau de sol.

„În prezent procesul este doar pe jumătate automatizat. Maşinările se ocupă de nişte activităţi, în timp ce culesul salatelor este făcut de oameni. Pe viitor vreau ca roboţii să se ocupe şi de această etapă”, susţine Shimamura.

Frumuseţea acestui proiect constă în varietate. Deoarece plantele cresc într-un mediu controlat, acest sistem poate da rezultate în orice ţară. Fermele verticale, reprezintă o variantă de viitor ce tot mai mulţi o vor utiliza, deoarece se poate economisi spaţiu şi deşeurile sunt reduse considerabil.