Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul lui Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC ElectroAlfa International.Decizia nu este definitivă, iar DNA poate face contestaţie.

Procurorii DNA i-au reţinut joi pe Claudiu Dumbrăveanu (foto), acuzat de luare de mită, şi pe Florin Gugu, pentru dare de mită. În acelaşi dosar, a fost reţinut şi Gheorghe Ciubotaru care este cercetat pentru complicitate la luare de mită.

Anchetatorii susţin că, în anul 2013, Claudiu Dumbrăveanu, vicepreşedinte ANRE şi membru al Comitetului de reglementare, a pretins şi a obţinut de la Florin Gugu foloase necuvenite pentru SC ElectroAlfa International, al cărei asociat este Ciubotaru.

Foloasele necuvenite constau în atribuirea a două contracte de execuţie lucrări în valoare totală de peste 407.000 lei, în schimbul îndeplinirii de către Claudiu Dumbrăveanu a unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21 iunie 2013, 2 şi 3 octombrie 2013 a unor intervenţii, în virtutea funcţiei, pentru avantajarea intereselor Enel, şi anume micşorarea procentului de reducere a tarifelor de la 6% la 1,3%, majorarea unui spor de eficienţă de la 25% la 50% şi informarea Enel despre faptul că un control nu avea la bază o reclamaţie, ci era în programul anual de control.

În prima jumătate a anului 2013, Claudiu Dumbrăveanu i-a pus în vedere lui Florin Gugu că, în urma descoperirii unei duble taxări a certificatelor verzi către consumatori în anul 2012, Enel Distribuţie Muntenia este pasibilă de sancţiuni constând în reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%.

Procurorii susţin că Dumbrăveanu a condiţionat, cu această ocazie, micşorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3% (în loc de 6%, reprezentând o economie pentru Enel de 2,5 milioane de euro) de atragerea SC ElectroAlfa International SRL în implementarea proiectului Smart Meter, ori de încheierea, de către Enel, a unor contracte de lucrări sau de achiziţie echipamente cu această firmă.

În mai 2013, Enel iniţiase procedurile interne pentru stabilirea cerinţelor de participare a ofertanţilor la atribuirea contractului “Antrepriza lucrărilor în reţelele de medie tensiune aparţinând filialelor Banat şi Dobrogea ale ENEL”, printre ofertanţi regăsindu-se ElectroAlfa International SRL, conform declaraţiei privind participanţii din 5 august 2013.

În acest context, Florin Gugu a promis că va ţine cont de solicitarea lui Dumbrăveanu, sens în care a avut întâlniri cu reprezentanţii ElectroAlfa International, cu care a stabilit atribuirea în viitorul apropiat a unor contracte, deşi aceştia practicau preţuri peste cele ale pieţei în domeniu.

Din probele administrate a reieşit că Dumbrăveanu a contribuit în mod esenţial la reducerea sancţiunii de la 6% la 1,3%, precum şi a perioadei de aplicare a acesteia, respectiv doar până la sfârşitul anului 2013.

DNA menţionează că aceste aspecte au fost stabilite în cadrul şedinţei din 21 iunie 2013 a Comitetului de reglementare al ANRE, în care Dumbrăveanu avea calitatea de membru cu drept de vot.Ulterior, el a continuat să acorde sprijin către Enel, în varii modalităţi, în baza înţelegerii anterioare privitoare la atribuirea unor contracte către firma ElectroAlfa International.

Sursa: Agerpres

Te-ar putea interesa și: