Veterinarii se pregătesc să intre în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, cel puțin făcând teste sau implicându-se în triajul pacienţilor.

Franța reacționează

În Franţa, autorităţile au cerut un recensământ al veterinarilor pentru a şti de câţi voluntari se pot folosi pentru a forma o rezervă sanitară. 5.000 dintre cei 18.000 de veterinari s-au declarat dispuşi să se implice.

„Ştim să răspundem persoanelor care au simptome de coronavirus, să facem investigaţii medicale şi apoi să triem şi să luăm o decizie”, a afirmat Bruno Tessier, preşedintele veterinarilor din regiunea pariziană Île-de-France. „Pentru moment, am oferit materiale, însă nu am fost încă mobilizaţi. Lista nu a fost activată şi aşteptăm să ni se ceară să participăm”, a adăugat el.

Elveția ia măsuri

Şi în Elveţia veterinarii sunt puși pe treabă împotriva COVID. „Au fost puse în rezervă câteva respiratoare, însă niciunul nu a fost rechiziţionat. Acum vine a doua etapă, în care veterinarii sunt întrebaţi dacă pot veni ei înşişi în ajutor, însă apare o problemă deoarece nu putem să ne abandonăm cabinetele, aşa că facem apel la studenţi”, a explicat preşedintele Societăţii Veterinarilor Elveţieni (SVS), Olivier Glardon.

În Cehia, veterinarii sunt deja la treabă

Cehia a mers puţin mai departe, deoarece veterinarii din oraşul Jihlava au fost solicitaţi să testeze pacienţi. „Lucrul merge bine, iar capacităţile laboratoarelor noastre permit să mergem mai repede înainte cu testele. Putem astfel să testăm mai mulţi oameni, ceea ce este crucial pentru a ţine epidemia sub control”, a spus ministrul ceh al Agriculturii, Miroslav Toman. Totuși, nu se pune problema ca veterinarii să intubeze oameni sau să se ocupe direct de bolnavii în stare gravă. „Sunt lucruri pe care veterinarii ştiu să le facă şi altele pe care nu ştiu să le facă. A fi infirmier într-un serviciu de reanimare este complicat, pentru că un astfel de post este ultraspecializat”, a reamintit Bruno Tessier.