Liviu Dragnea a primit o veste trăsnet. Un apropiat al său vrea să afle de unde a știut presa despre problemele descoperite de auditori în cumpărarea echipamentelor de protecție din vremea pandemiei. Ancheta a fost declanșată de Curtea de Conturi, la propunerea președintelui Mihai Busuioc. Dezvăluirea îi aparține jurnalistului Cătălin Tolontan.

„Altădată, când cel puternic îl insulta pe el, lumea îi era aproape lui Raed Arafat. Astăzi, șeful DSU vorbește de sus și publicul se întreabă de ce a fost deranjat de niște simpli angajați ai Curții, care-și fac meseria.

Sentimentul de simpatie pentru Curtea de Conturi a sporit după ce presa a scris că inspectorii săi au găsit mari probleme în contractele de zeci de milioane de euro făcute de stat în timpul stării de urgență.

Comentariile de pe site-urile care au furnizat știrile au fost majoritar încurajatoare la adresa Curții de Conturi. Rar i se întâmplă asta unei autorități a statului.

Reacțiile au continuat pe Facebook, oamenii sesizând, cu satisfacție, că auditorii Curții de Conturi încearcă să-și îndeplinească misiunea fixată de Parlament, aceea de a controla cumpărarea de echipamente de protecție”, a dezvăluit Tolontan pe blogul său.

Potrivit acestuia, șefii Curții de Conturi s-au înfuriat iar Mihai Busuioc a fost nervos că lucrurile au ieșit la suprafață.

Tolontan a susținut că Busuioc, numit de Dragnea în iarna lui 2017 în fruntea Curții de Conturi, a îngropat încet în încet instituția.

„Sub Mihai Busuioc, Curtea de Conturi a pierdut gradual din forță. Auditorii au fost puși sub asaltul primarilor de la mai multe partide, dar în primul rând de la PSD, căci aceștia îl știu bine pe Busuioc, de pe vremea când era secretar general adjunct în Ministerul Dezvoltării condus de Liviu Dragnea. Domenii precum sănătatea au rămas aproape total în afara unui control profesionist.

În același timp, imaginea instituției a tot căzut, Arafat exprimând de fapt, populist, dar inteligent din perspectiva lui, ceea ce o parte a publicului crede: că la Curte se face un soi de chițibușăreală fără randament în viața comunității. Nu e adevărat, însă o percepție se schimbă greu.

Când acest cerc al scepticismului se rupe fie și pentru câteva zile, când privirile cetățenilor se întorc, atente, curioase și încrezătoare către munca atâtor oameni, ce face președintele Curții de Conturi? Se supără.

Așa arată politizarea în forma ei pură. Oameni care nu iubesc ceea ce fac, care nu-și respectă colegii și misiunea publică, sunt puși în fruntea unor instituții esențiale și ei sacrifică totul pentru frici mici și interese mărunte”, a punctat Tolontan.