“Creşterea economică din regiune va încetini, în tandem cu cea din zona euro, dar va rămâne peste 2% în mare parte din ţări, chiar dacă administraţia americană va impune tarife asupra automobilelor. Noi ne gândim la tarife de 10%, nu 25% cât este maximum. Economia României se îndreaptă şi ea spre finalul ciclului economic şi sunt lucruri care merg foarte bine. E clar că sectorul privat nu este în poziţia slabă în care era în 2008 – 2009, din toate punctele de vedere, al veniturilor, al îndatorării, al structurii datoriilor. Nu avem o bulă imobiliară, pe care o aveam în 2008 – 2009. Cel puţin populaţia este mult mai puţin îndatorată în monedă străină, ceea ce ajută. Şi foarte important, la nivel global dobânzile sunt mult mai jos, şi chiar şi la noi”, a zis Dan Bucşa, miercuri, într-o conferinţă de presă.

El a susținut că nu există un risc de scădere economică în 2020, pentru că cred că va exista o înnăsprire a politicii fiscale şi este posibil ca acest risc să nu existe nici pentru anul 2021.

În privinţa politicii fiscale, economistul a zis că sunt multe măsuri care ar putea fi luate şi care ar putea să aibă un impact imediat. Acestea au fost însă amânate şi nu au fost luate în calcul încă.

De exemplu ar putea fi introdusă impozitarea pensiilor speciale sau chiar a tuturor pensiilor, astfel încât să se micşoreze creşterea de pensii programată pentru 2020. O altă măsură ar fi îmbunătăţirea colectării TVA.

El este de părere că este posibil ca mărirea pensiilor să ducă la reducerea ratingului de ţară.