Pacienții care au nevoie de asistență medicală ar putea să plătească o diferență de bani. Suma reprezintă diferența dintre banii decontați de Casa Naţională de Asigurări de Sănătăte şi costul efectiv al tratamentului de care a beneficiat pacientul.

Potrivit Ministerul Sănătății, această măsură se aplică celor care aleg să se trateze la spitalele private. Chiar dacă este vorba de un consult sau de niște analize, indiferent dacă are trimitere de la medicul de familie, dacă pacientul se va duce la un cabinet privat acesta ar putea să plătească o sumă de bani din propriul buzunar.

„O inițiativă șocantă. Pacienții nu vor avea motive de bucurie, vor fi împovărați, ba mai mult, vor muri unii, pentru că nici acum nu avem acces la servicii medicale, dar atunci?”, a declarat la Digi24, Vasile Barbu, președintele Asociației Pacienților.

„Noi suntem un stat democratic și social și știu că sistemul de asigurări de sănătate e de tip social, cu contribuție în sistem de solidaritate socială. Nu înțeleg de ce un partid social-democrat, cu un guvern social-democrat, care a câștigat niște alegeri fără să aibă această mențiune în programul de guvernare, reușește să aplice o asemenea măsură ultraliberală”, a comentat Vasile Barbu. El s-a plâns că reprezentanții pacienților nu au fost consultați atunci când a fost elaborat acest proiect de OUG, ci numai furnizorii.

Casa de Asigurări de Sănătate poate stabili pentru orice serviciu medical un tarif pentru pacienți.

„Pacientul va ști cât are de plată când se duce să facă o singură analiză, dar când intră la medicul de familie și la medicul de familie și la medicii specialiști și când i se spune că are de făcut atâtea analize, el nu mai știe ce să mai aleagă – să aleagă unele analize care sunt mai ieftine și o să și le poată permite sau pe cele mai scumpe și care pot, într-adevăr, să facă medicul să pună diagnosticul? Am discutat și cu medicii, mulți dintre ei nici nu sunt de acord”, a spus Vasile Barbu la Digi24.

„Există alte soluții! România nu poate să-și lase cetățenii să moară. Guvernul trebuia să-și asume un buget al asigurărilor de sănătate la modul real, ca pacienții să beneficieze în mod real de servicii de asigurare. Unde mai este asigurarea socială, când eu nu știu cât o să mă coste? De la simplă durere de cap s-ar putea să ajungă să mă coste 10-20 de salarii serviciile medicale. Proiectul de ordonanță se referă inclusiv la unele servicii de urgență”, a punctat Vasile Barcu, președinte al Asociației Pacienților.

Noile reglementări din sistemul sanitar nu reprezintă o coplată a serviciilor medicale, potrivit ministrului Sorina Pintea.

„E vorba de o plată a unei contribuții personale pentru pacienții care se adresează zonei private de furnizare a serviciilor medicale. Vor plăti diferența – și aici mă refer la furnizorii privați, care intră în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate – dintre tariful decontat de Casa de Asigurări și costul real al consultației. Eu spun că nu este o împovărare, pentru că și până acum, pacienții care se adresau spitalului privat plăteau, sub o formă sau alta, această diferență. Am preferat să propunem această modificare, după consultări pe care le-am avut cu PALMED-ul, asociația întreprinzătorilor privați din sănătate, pentru a scoate din zona gri aceste plăți, pe care pacienții oricum le făceau. În acest moment, măcar să știm pentru ce le fac”, a declarat la Digi24 ministrul sănătății, Sorina Pintea. „În momentul în care există un act medicale pentru care Casa de Asigurări plătește o sumă, decontează parțial valoarea actului medical, va fi tot mai greu pentru operatorii privați să ofere acele acte medicale sau acele proceduri mai complexe pacienților, repet, pentru care ei oricum plăteau”, a explicat ministrul.

De asemenea, potrivit Sorinei Pintea se vor stabili niște sume maxime pentru operatorii privați care vor trebui să fie respectate și pe care nu vor avea voie să le depășească.

„Eu mă bucur că doamna ministru Pintea a înțeles această necesitate. Prețurile care sunt decontate prin Casa Asigurărilor de Sănătate sunt la un nivel foarte mic, la care nu s-a mai umblat de ani de zile, iar noi nu putem să susținem decontările la aceste tarife”, a explicat Cristian Hotoboc. „Pacientul nu va plăti mai mult decât plătește la ora actuală”, a asigurat Hotoboc. Măsura se va aplica în special pentru serviciile chirurgicale, care implică niște costuri foarte ridicate, a mai spus președintele PALMED, care promite că tarifele vor fi transparente, iar pacienții vor ști exact cât au de plată. În plus, ei ar putea acoperi costul și printr-o asigurare facultativă de sănătate.