După întrevedere, premierul Orban a vorbit la Bruxelles, despre ce se va întâmpla cu românii care tranzitează Marea Britanie și despre cei care locuiesc acolo.

Astfel, românii care locuiesc în prezent în Marea Britanie au drepturile asigurate prin acord, însă pentru europenii care urmează să ajungă în Marea Britanie după Brexit nu există încă reglementări, potrivit agerpres.

„Pentru românii care sunt astăzi acolo practic drepturile lor sunt garantate, sunt prevederi în acord care le garantează drepturile.

În ceea ce privește persoanele care vor să meargă în vizită, în vacanță sau cu munca în Marea Britanie, încă nu există o reglementare în acest sens.

Pentru cetățenii europeni care urmează să se ducă în Marea Britanie după realizarea Brexitului încă nu există o reglementare, ea va face obiectul discuțiilor ulterioare părăsirii UE de către Marea Britanie”, a spus Ludovic Orban, la Bruxelles.

 

Când va avea loc Brexitul

 

În principiu, Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană pe data de 31 ianuarie 2020.

”Ieşim pe 31 ianuarie. La acel moment, Brexitul va fi încheiat. Va fi gata. Povestea tristă din ultimii trei ani se va încheia şi vom putea merge mai departe”, a declarat premierului britanic Boris Johnson.

De asemenea, ieșirea efectivă din UE a Marii Britanii va fi realizată pe data de 3 decembrie 2020. Există însă o perioadă de tranziție, timp în care Marea Britanie va continua să contribuie la bugetul Uniunii Europene și va respecta regulile UE, iar relația comercială dintre cele două părți va rămâne neschimbată.