Românii, indiferent că sunt salariați la stat sau lucrează în sistemul privat, vor avea parte de o minivacanță. În mod normal, ei vor avea în luna aprilie patru zile libere, dar dacă Guvernul decide altceva, vacanța s-ar putea transforma în șase zile.
Este vorba de minivacanța de Paște. Codul muncii precizează că prima și a doua zi de Paște, adică duminică și luni, sunt nelucrătoare. Având însă în vedere că lista zilelor libere a fost extinsă anul trecut, când Vinerea Marea a fost declarată sărbătoare legală, minivacanța va dura patru zile. Prin urmare, între 26 și 29 aprilie angajații nu vor merge la serviciu. De reținut este că peste încă două zile, adică de 1 mai, este Ziua Muncii, adică încă o zi liberă. În aceste condiții, este foarte posibil ca Executivul să nu-i mai cheme pe români care lucrează la stat, la muncă pentru doar o zi și să decidă prelungirea minivacanței de Paște.
Legislația în vigoare obligă angajatorii să acorde timp liber salariaților în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, dar există și categorii de angajați care trebuie să se prezinte la muncă chiar și în aceste zile. Este vorba despre cei care activează în unități sanitare sau de alimentație publică, dar și în instituții, întreprinderi cu foc continuu. În cazul acestora din urmă, angajatorii trebuie să le acorde compensații.