Peste 1 milioan de români sunt plecați în Italia. Mulți dintre ei și-au lăsat copiii în România, în grija bunicilor sau a altor rude. Ei bine, acești copii pot beneficia de alocații la nivelul celor din Italia, unde pot ajunge chiar și la 250 euro pe lună.

Pentru acest lucru însă, trebuie să renunțe la alocațiile primite de la statul român. Italia este singura țară din Europa unde alocația de stat primită de copil, indiferent de țara de proveniență, se calculează strict după nivelul veniturilor realizate de familie. Cuantumul alocației se calculează invers proporțional cu veniturile familiei, astfel încât să-i ajute în primul rând pe cei cu venituri mici. În cazul familiilor care au venituri sub o mie de euro, alocația poate atinge 250 de euro lunar. Alocația scade acolo unde veniturile familiale cresc, depășind suma de 2.500 de euro lunar, ajungând la 40 de euro.

„Alocația se poate lua de la un singur stat, fie din Italia, fie din România. Cei care nu au știut că pot lua  alocație din Italia, pentru copiii pe care i-au lăsat acasă, pot cere diferența de bani din Italia, pentru ultimii cinci ani. Unii au luat și din Italia, și din România, iar acum au fost dați în judecată de statul italian și trebuie să dea banii înapoi și să plătească daune foarte mari”, explică avocatul Claudiu Crăciun, de la Torino.

Pe lângă faptul că sumele sunt mult mai mari în privința alocațiilor pentru copii, în Italia, față de România, cei care muncesc în Italia trebuie să știe că banii se alocă în funcție de tipul de contract pe care îl au și se calculează în funcție de venituri. „Nu toți beneficiază de alocație de la statul italian, ci doar cei care au contract de muncă. Alocația se ia în funcție de salariut. Cei care sunt liber profesioniști, precum avocații, medicii sau asistenții medicali și alte categorii profesionale, nu beneficiază de alocație pentru copii”, mai explică avocatul.

Alocația de stat oferită de Italia variază și în funcție de numărul membrilor familiei, nu doar de cuantumul veniturilor realizate de membrii acesteia. Astfel, în cazul unei familii alcătuite din doi adulți și un singur copil, unde veniturile realizate depășesc 15 mii de euro anual, alocația lunară ajunge la 140 de euro. În cazul unei familii cu mai mult de doi copii, alocația de stat poate ajunge la 250 de euro lunar.