Beatrice Mahler a spus că secția COVID-19 a Institutului nu este ocupată la capacitate maximă de aproximativ două săptămâni, fiind aproximativ 50 de pacienți în secția cu 80 de paturi.

Totodată, acasta a mai adăugat că două treimi au forme severe, în condițiile în care în perioada de vârf a ultimului val, 90% aveau forme severe. Scăderea numărului de cazuri grave va permite însă spitalului să reorganizeze secția de Covid și să poată deschide un compartiment special pentru cei care au nevoie de reabilitare după boală.

De cealaltă parte însă, medicul a adăugat că există o presiune mare la internare în rândul pacienților care suferă de boli cronice.

“Această scădere a numărului de cazuri ne permite să reorganizăm secția COVID și, sper eu de mâine (joi – n.r.), să putem deschide un compartiment pentru pacienții care au nevoie de reabilitare post-COVID, pentru că presiunea la internare pentru acești pacienți și pacienții cu boli cronice este extrem de mare în acest moment.

Este nevoie de reevaluare la pacientul post COVID nu doar din perspectiva afectării pulmonare. Complicațiile pe care le presupune sindromul <long COVID> sunt extrem de diversificate, pacienții au nevoie de consult cardiologic, de consiliere psihologică, pentru că trecerea prin această boală produce o traumă extrem de importantă nu doar prin spitalizarea îndelungată, ci și prin sechelele pe care le lasă și care nu îți permit reluarea activității de dinainte de boală. Această modificare a stării de sănătate este extrem de greu de acceptat pentru că se produce brusc și practic impactul emoțional este dificil de trecut de către pacient”, a declarat medicul, la Digi24.

Care este cauza scăderii infectăriilor

Medicul Mahler a vorbit și despre modul în care numărul infectărilor a scăzut semnificativ. Mai exact, potrivit acesteia, scăderea infectărilor nu se datorează doar restricțiilor impuse de autorități ci și campaniei de vaccinare anti-covid.

Beatrice Mahler susține că vaccinare are un impact direct, iar un exemplu este Bucureștiul, unde numărul infectărilor a scăzut destul de mult. Ea a mai adăugat că este nevoie de pași mici pentru revenirea la normalitate, dar și de atenție, fără a renunța brusc la regulile de până acum.

“Vaccinarea, cel puțin în orașele mari, are un impact direct asupra numărului de cazuri. Observăm în București o scădere importantă.

Pașii trebuie să fie mici pentru reluarea vieții normale și trebuie să fim extrem de atenți pentru că nu ne putem permite renunțarea bruscă la toate măsurile pe care le-am respectat până acum, deși ne-am dori să fie posibil”, a adăugat medicul.

În ceea ce privește obligativitatea purătrii măștii de protecție, Beatrice Mahler consideră că în acest moment nu este o soluție renunțarea la masca sanitară. Mai exact medicul declară că sunt încă prea puține persoane vaccinate față de nevoia care ar permite renunțarea la mască. Totuși se apropie și momentul în care vom putea renunța definitiv la mască.

Sursă foto: INQUAM Photos, Virgil Simonescu