Consilierii locali ai Ssectorului 1 au adoptat, în şedinţa de miercuri, un proiect de rectificare bugetară, care prevede, între altele, că vor fi alocate aproape 76 de milioane de lei pentru achiziţionarea de tablete necesare elevilor din sector în această perioadă în care cursurile sunt suspendate, iar orele se fac online.

Proiectul a fost adoptat cu 15 voturi „pentru”, 5 – „împotrivă”, 4 abţineri, un vot fiind anulat.

Potrivit raportului de specialitate al proiectului de rectificare a bugetului sectorului 1 pe 2020, adoptat miercuri, veniturile, respectiv cheltuielile secţiunii de funcţionare a bugetului local se majorează cu câte aproximativ 148 de milioane de lei. De asemenea, veniturile, respectiv cheltuielile secţiunii de dezvoltare a bugetului local al sectorului 1 se diminuează cu câte 148 milioane de lei.

Secţiunea de funcţionare a capitolului Alte cheltuieli în domeniul învăţământului se majorează cu aproape 76 de milioane de lei, devenind circa 129 de milioane de lei. „Majorarea secţiunii de funcţionare se datorează alocării sumei de 75.900.000 lei pentru achiziţionarea de tablete + taxe curier, pentru elevii şcolilor din sectorul 1, pentru şcoala online pe perioada suspendării cursurilor datorată prevenirii şi răspândirii infecţiei cu virusul COVID-19”, precizează raportul de specialitate al proiectului.

Bugetul la secţiunea de funcţionare a capitolului Învăţământ preuniversitar de stat creşte cu circa 16 milioane de lei, devenind aproape 150 de milioane de lei. Din cele circa 16 milioane, aproximativ 4 milioane de lei sunt pentru cheltuieli materiale, iar în jur de 12 milioane de lei pentru bursele elevilor din sectorul 1. Bugetul secţiunii de funcţionare la capitolul Protecţie civilă – Poliţia Locală sector 1 se majorează cu 21 milioane de lei, devenind aproape 47 de milioane de lei, în vederea alocării resurselor financiare pentru ducerea la îndeplinire a măsurilor de combatere a noului coronavirus, printre care se numără: servicii de nebulizare, dezinfectare, chirii, hrană şi apă pentru persoanele aflate în carantină în locaţiile instituite pe raza sectorului 1.

Mai mulţi bani la spitale în sectorul 1

Secţiunea de funcţionare a capitolului Alte cheltuieli în domeniul sănătăţii se majorează cu aproape 36 de milioane de lei, devenind circa 53 milioane de lei. Secţiunea de dezvoltare a acestui capitol se diminuează cu circa 148 milioane de lei, ajungând aproximativ 170 de milioane de lei. Diminuarea s-a efectuat de la obiectivul de investiţii privind lucrări de reabilitare şi modernizare a construcţiei existente la Spitalul Elias.

La capitolul Complexul Multifuncţional Caraiman, în cadrul secţiunii de funcţionare, se alocă credite bugetare pentru materiale de curăţenie, materiale sanitare şi dezinfectanţi, 10.000 de testere pentru aparatura mobilă PCR, prin diminuarea de la alte articole bugetare ale secţiunii. La secţiunea de dezvoltare bugetul se rectifică pentru a transfera creditele bugetare necesare achiziţionării unui nebulizator şi a şase bucăţi paturi de consultaţie (din trimestrul III în trimestrul II). De asemenea, prin diminuarea bugetului alocat pentru achiziţionarea holterelor, se alocă credite bugetare pentru achiziţionarea de aparatură mobilă PCR în valoare de 300.000 de lei şi a containerului mobil computer tomograf pentru depistarea COVID-19 în valoare de aproape 6 milioane de lei.

În urma proiectului de rectificare vor mai fi achiziţionate opt ventilatoare medicale la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, 20 la Floreasca, alte 20 la „Elias”, două la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice; 30 de monitoare pentru funcţii vitale, 30 de injectomate, 30 de infuziomate, 20 de lămpi dezinfecţie UV, 10 nebulizatoare, aparat pentru dezinfecţie UV, aparat de testare Real Time PCR pentru Spitalul Floreasca; 10 paturi pentru ATI, staţie centrală şi 10 monitoare funcţii vitale, ansamblu 4 injectomate şi infuziomat grupate în sistem LINK – la „Elias”.