După ce Senatul a decis respingerea OUG, Camera Deputaților urmează să voteze, iar dacă votul va fi același, majorarea alocațiilor copiilor se va face imediat. Guvernul PNL a dorit amânarea acestei majorări până la 1 august, motivând această decizie prin lipsa banilor de la buget. Efortul bugetar necesar pentru ca această majorare să aibă loc este de 6,6 miliarde de lei.

„Se proroga intrarea in vigoare a art. I pct.l din Legea nr.14/2020 privind aprobarea Ordonanței de urgenta a Guvemului nr. 9/2019 pentru modificarea §i completarea Legii nr. 61/1993 privind alocalia de stat pentru copii, precum §i pentru modificarea art. 58 alin. (1) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 22 din 14 ianuarie 2020, pana la data de 1 august 2020”, se arată în OUG care a fost respinsă în Senat.

Guvernul nu se opune majorării dar nu are bani

„3,6 milioane de copii ai României aşteptau legea, am votat pentru eliminarea cinismului din partea Guvernului PNL”, a declarat senatorul PSD Liviu Pop.

Liderul grupului PNL, Daniel Fenechiu, a reamintit în plen că liberalii nu se opune majorării alocaţiei, menţionând că argumentele Guvernului pentru amânarea proiectului au fost „suficient” de limpezi.

„PNL nu se opune majorării alocaţiei (…). Guvernul a arătat cât se poate de clar că nu există alocare bugetară pentru măsura propusă şi a arătat că poate să îndeplinească ceea ce a stabilit Parlamentul prin adoptarea bugetului de stat începând cu data de 1 august. Este trist faptul că intrăm într-o retorică electorală încă de la începutul anului”, a susţinut Fenechiu.

La rândul său, senatorul social-democrat Florian Bodog a precizat că grupul parlamentar al PSD va vota pentru respingerea acestei ‘ruşinoase’ ordonanţe, menţionând că la dezbaterile asupra proiectului care au avut loc în Comisia pentru muncă au fost prezenţi doar senatorii PSD.

„Niciun senator al actualei puteri nu a venit să susţină ordonanţa în comisie, aşa că acest vot în unanimitate a fost dat de senatorii PSD. Pe de altă parte, vreau să vă aduc aminte că la celălalt buget, care s-a votat în Parlament, PNL a venit cu o propunere de modificare a alocaţiei şi noi am făcut toate reglajele necesare, în aşa fel încât să putem acorda această mărire a alocaţiei pentru copii”, a afirmat Bodog.

Senatorul USR Florina Presadă a spus că partidul pe care îl reprezintă este consecvent şi „aşa cum a susţinut anul trecut creşterea alocaţiilor pentru copii, aşa va susţine şi de această dată că este nevoie de creşterea cuantumului alocaţiilor pentru copii”.

În context, Mihai Goţiu a precizat că USR nu votează acest proiect alături de PSD, ci pentru copiii acestei ţări, aşa cum a făcut şi anul trecut, când a votat la legea bugetului dublarea alocaţiilor.

Senatorul Cseke Attila a declarat că UDMR va vota pentru raportul de respingere a ordonanţei.