Este vestea începutului de an pentru mii de români. Aceștia nu mai sunt datori la stat. ANAF a luat o decizie de ultimă oră.

Românii care scapă de datoriile la stat

Fiscul a decis care sunt românii care scapă de datoriile pe care le aveau la stat. De această măsură au beneficiat toate persoanele care aveau datorii către stat, la finalul lui 2019, sub 40 de lei. S-a decis anularea creanţelor fiscale restante administrate de organul fiscal central, aflate în sold la data de 31 decembrie a anului 2019, mai mici de 40 lei.

Această procedură se aplică la începutul fiecărui an, beneficiare fiind atât persoanele fizice, cât şi firmele. De asemenea, sunt vizate atât creanţele fiscale restante administrate de organul fiscal central (ANAF), cât şi cele administrate de autorităţi locale.

Daniel Anghel, Partener coordonator servicii fiscale și juridice PwC România, face o radiografie a principalelor măsuri fiscale aprobate miercuri de Executiv, respectiv menținerea unor facilități pentru mediul de afaceri și amânarea intrării în vigoare a altor prevederi legale cu impact bugetar negativ.

Noi măsuri fiscale

Primele măsuri fiscal-bugetare ale noului guvern, incluse într-un proiect de ordonanță de urgență aprobat miercuri de guvern, indică principalele direcții pe care le va urma politica fiscal-bugetară anul viitor: consolidarea fiscală și menținerea sprijinului pentru mediul privat. Consolidarea fiscală va însemna reducerea deficitului bugetar, ajuns deja la 8% din PIB la final de noiembrie.

Pe ce căi va fi obținută – diminuarea cheltuielilor statului, majorarea fiscalității, îmbunătățirea colectării sau un mix între acestea – rămâne de văzut.

Deocamdată, se anunță înghețarea salariilor din sistemul public, a unor pensii și ajutoare sociale, în timp ce sprijinul pentru mediul privat continuă prin câteva facilități acordate încă de la începutul pandemiei, așa cum voi detalia mai jos. Totuși rolul acestor măsuri rămâne unul limitat, care ține pe linia de plutire companiile afectate de reducerea activității, iar problematică va fi găsirea unor modalități de stimulare a creșterii economice, conform gandul.ro.

Va fi aplicată în continuare, până la 31 martie 2021, facilitatea fiscală constând în anularea accesoriilor pentru care termenul de depunere a cererilor era 15 decembrie (conform OUG 69/2020).

Va fi continuată și facilitatea de eșalonare simplificată, adică fără garanții și fără dobânzi (conform OUG 181/2020), cu posibilitatea de depune cereri între 1 ianuarie și 31 martie 2021.

Suplimentar, este prelungit termenul pentru care se acordă restructurarea obligațiilor bugetare, de la data de 31 iulie 2020 până la data de 31 decembrie 2020 (conform OG 6/2020).

De asemenea, este extinsă rambursarea de TVA cu control ulterior până la 31 martie 2021, mai spune sursa citată.