Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, vine cu o veste uriaşă pentru românii care sunt datori la bănci şi au apelat la măsura amânării ratelor, în contextul pandemiei.

Joi, Florin Cîţu a declarat că Guvernul analizează posibilitatea prelungirii acestei măsuri şi în 2021, mai ales că există în continuare sectoare ale economiei care sunt închise din cauza restricţiilor. Totuşi, ministrul a admis că acest lucru trebuie discutat mai întâi cu reprezentanţii sistemului bancar.

Întrebat ce se va întâmpla la finele anului, având în vedere că se încheie perioada de nouă luni pentru care românii au putut cere amânarea ratelor, Florin Cîţu a declarat: “Putem să ne gândim chiar şi la o prelungire a acestei perioade. Sunt zone în care oamenii rămân în şomaj tehnic.”

Trebuie efectuată şi o analiză asupra efectelor avute de amânarea plăţii ratelor asupra sistemului bancar şi să se stabilească “ce costuri au fost în aceste ultime nouă luni”, a mai precizat ministrul de Finanţe în cadrul evenimentului “Banking Forum Online by Financial Intelligence”.

Florin Cîţu a mai arătat că anumite decizii luate de către Comisia Europeană, precum suspendarea regulilor pentru planul fiscal şi prelungirea condiţiilor pentru ajutorul de stat şi în 2021 ar permite Guvernului să prelungească măsura amânării ratelor, însă numai după o analiză alături de sistemul bancar.

“Comisia Europeană a suspendat regulile pentru planul fiscal şi anul viitor. Comisia Europeană prelungeşte condiţiile pentru ajutorul de stat şi anul viitor. În acest condiţii, dacă putem să prelungim în aceleaşi condiţii, aş merge pe această variantă, dar trebuie discutat cu sistemul bancar să venim cu o variantă”, a mai declarat ministrul Finanţelor Publice.

Aproape 300.000 de români au cerut amânarea plăţii ratelor la bancă

Peste 270.000 de români au cerut amânarea plății ratelor. Băncile au soluționat deja 65% dintre solicitările primite de la clienți, persoane fizice ori firme, arată datele Asociației Române a Băncilor.

În luna iulie, Sergiu Oprescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, declara că, potrivit statisticilor din sistem, aproximativ 22% dintre credite au rata amânată, în baza moratoriului legislativ, iar comportamentul la plată al acestor clienţi se va vedea după 1 ianuarie 2021.

„Un portofoliu de 22% la nivelul sistemului are ratele amânate la plată. O să vedem comportamentul real la plată după 1 ianuarie 2021. În această perioadă trebuie să fim proactivi şi să venim aproape de client, pentru a preîntâmpina anumite derapaje. Ca în automobilism, sunt derapaje controlate şi derapaje necontrolate. Noi trebuie să fim în orice clipă în condiţiile unor derapaje controlate, nu necontrolate”, a arătat Oprescu.